Premium wandelen in Pietersheim!

pietersheim, rlkm, premium, wandelen

Premium label wandelroutes Lanaken verlengd met 3 jaar

De 2 wandelroutes in Pietersheim die in 2016 het kwaliteitslabel ‘Premium Wanderroute’ van het Deutsches Wanderinstitut kregen, behouden die status opnieuw voor minstens 3 jaar. Dat heeft het Deutsches Wanderinstitut zopas laten weten. Het was in 2016 een primeur  dat het Deutsches Wanderinstitut dit label toekende – en meteen voor 2 routes in 1 gemeente – in België. Uit tellingen van het Regionaal Landschap Hoge Kempen in 2017 bleek toegangspoort Pietersheim de grootste procentuele stijging van het aantal wandelaars in het nationaal park te hebben. Een duidelijk gevolg van deze 2 premium wandelroutes

Schepen van Toerisme Sofie Martens: ‘Toeristen zijn hoe langer hoe meer op zoek naar beleving in de besteding van hun vrije tijd. Met het nationaal park krijgen wandelaars vanuit Pietersheim niet alleen een heel mooi decor aangeboden om in te wandelen. Op de Premium Routes krijgen die wandelaars nog meer belevingselementen aangeboden in de vorm van opvallende plankenpaden, ligzetels en een mooie uitkijkpost over de vallei van de Ziepbeek. Een investering die we samen deden met RLKM en die tot mooie resultaten heeft geleid wat het aantal wandelaars betreft. In 2017 was Pietersheim procentueel gezien de sterkste stijger wat het aantal wandelaars in het nationaal park betrof.’

Het kwaliteitslabel wordt telkens voor 3 jaar toegekend. Onlangs werden de 2 premium wandelroutes geëvalueerd door het Deutsches Wanderinstitut en goed bevonden om opnieuw 3 jaar het kwaliteitslabel ‘Premium Wandelroute’ te krijgen.

Met deze 2 Premium routes kan men bij de toegangspoort Pietersheim terecht voor een mooi en gevarieerd wandelroutenetwerk van 8 routes, samen goed voor 38 km. Naast de 8 lusvormige wandelingen kan de geoefende wandelaar ook zelf aan de slag om een route op zijn of haar maat samen te stellen. De basis hiervoor is het netwerk van 26 “Wandelwissels”. Wandelwissels zijn doorlopende genummerde punten waar twee of meerdere wandellussen elkaar kruisen en waar je dus van wandellus kan wisselen. Zo kan je zelf de lengte van de wandeling bepalen. Je vindt deze ‘Wandelwissel’-nummers zowel op de wandelpaal, als op de bijhorende wandelkaart.

Extra beleving

houten hangmatDe verlenging van het kwaliteitslabel was meteen ook het sein voor de investering in extra belevingselementen onderweg. Het gemeentebestuur investeert in extra wandelbomen en een grote houten hangmat op de routes. Schepen Sofie Martens: “We zijn blij met deze verlenging en hopen dat ook de volgende jaren de wandelaars de weg naar toegangspoort Pietersheim blijven vinden en zo gaan genieten van dit prachtig stukje natuur binnen het nationaal park”.

 

Meer info: www.wanderinstitut.de of www.visitlanaken.be - 0032 89 712 120 - visit@lanaken.be