Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen, natuur in al haar glorie! Het Nationaal Park in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied met zo'n 20.000 voetbalvelden aan natuur. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten As, Bree, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Nationaal Park Hoge Kempen, voor ieder wat wil(d)s!

Lanaken beschikt over een uitgesproken groen karakter. Je geniet er naar hartenlust van de rust, het open karakter en de schoonheid van de natuur. Vanuit ons Domein Pietersheim kan je je avontuur in het Nationale Park Hoge Kempen starten. We zijn namelijk één van de 6 toegangspoorten. Deze worden in de toekomst uitgebreid van 6 naar 9 toegangspoorten. Vanaf dan kan u ook via Duinengordel (Commanderij Gruitrode, Oudsbergen), Bergerven ('t Eilandje, Maaseik) en Thorpark (Thor Park, Genk) het Nationaal Park Hoge Kempen betreden. Vanuit Pietersheim ontdek je de dichte dennenbossen, oude beukendreven en de uitgestrektheid van het Pietersembos. Verderop naar het noorden kom je terecht in de waardevolle gebieden van de vallei van de Zijpbeek en Neerharerheide. Geurende gagelstruiken, vergezichten en rust en de ruimte in één van de stilste en mooiste plekjes van het Nationaal Park. Met majestueuze bomen, dreven en waterpartijen bevat Pietersheim alle ingrediënten van een adellijk kasteelpark.

Natuurlijk valt er vanuit het Nationaal Park Hoge Kempen nog zovéél meer te ontdekken. Zo is er voor de wandelaars op de 440 km aan wandelpaden te ontdekken en bespeur je maar liefst duizenden plant -en diersoorten. Fietsers vermaken zich op het fietsroutenetwerk, voor mountainbikers is er 200km aan onverharde paden ter beschikking, en ruiters hebben op hun beurt toegang tot een uitgebreid ruiternetwerk. 

Wil je meer informatie of heb je de smaak te pakken en wil je meer natuurgebieden ontdekken? Check dan zeker eens de website van Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM).

Wandelen in -en rond Lanaken

Waar te starten voor welke wandeling?

Aan instapplaats Domein Pietersheim (parking van de kinderboerderij) starten:  

  • de groene route van 3,7 km
  • de rode premiumroute van 11,2 km
  • de blauwe route van 6,8 km

Aan instapplaats La Butte aux Bois (Paalsteenweg 90, 3620 Lanaken) starten:

  • de groene route van 4,3 km
  • de paarse premiumroute van 11,2 km

Aan instapplaats De Bessemer starten:

  • de groene route van 4,3 km
  • de blauwe route van 7,4 km
  • de gele route van 12,5 km

De wandelingen zijn duidelijk bewegwijzerd, maar uiteraard is het ook mogelijk om een kaart aan te kopen in de Waterburcht of in de kantoren van domein Pietersheim. 

Wandelingen met Premium Keurmerk!

In het najaar van 2016 zijn de wandelroutes in Pietersheim volledig vernieuwd, met enkele prachtige nieuwe wandelingen, met een uniek Duits keurmerk, als resultaat. In 2019 is dit keurmerk verlengd. Lees er hier meer over. 

Domein Pietersheim heeft ook een speeltuin, een fietsverhuurpunt, een kinderboerderij en nog véél meer.