10 jaar 'Mooiste Dorp'

Het is 10 jaar geleden dat Oud-Rekem verkozen werd tot het mooiste dorp van Vlaanderen. De randvoorwaarden die gesteld werden tijdens de wedstrijd waren niet van de minste. Een historisch en bourgondisch karakter, landelijke ligging met mooie vergezichten, toeristische en recreatieve activiteiten… Oud-Rekem won glansrijk.

Dit jubileum wordt uitgebreid gevierd. Hoogtepunt van de feesten vindt plaats in het weekend van 25 tot en met 27 mei. Oud-Rekem opent dan als het ware haar deuren. Panden en tuinen die nog nooit toegankelijk waren, kun je nu bezoeken. 

gunther neefs

Er is het hele weekend animatie; een straatmuzikant, paardenkoetsen, muzikale optredens…. Op zaterdagavond is er een gratis jubileumconcert met fanfare, koren en solo-artiesten op de Groenplaats. Special guest is niemand minder dan Gunther Neefs, met een uitgebreid repetoire aan swingende muziek uit de jaren 60!  Op zondag zie je ‘Lanaken vanop het water’ dankzij boottochten van Rekem naar Domein Pietersheim en terug. In juni vieren we nog even verder. Elke zondag van de maand juni speelt een organist op het orgel in de museumkerk. Een uniek geluid in een uniek kader.

Kunst in’t kasteel
Kunst en Oud-Rekem, dat was altijd al een mooie combinatie.  Ook de festiviteiten rond 10 jaar Mooiste Dorp gaan gepaard met diverse exposities in het voorjaar en in de zomermaanden. Het kasteel is dan ook uitzonderlijk geopend voor particulieren.
In het prachtige pand ‘De Roomse keizer’, dat vroeger dienst deed als rentmeesterij en hotel, stellen Dorine Lintelo en Mathy Engelen hun kunstwerken het hele jaar door tentoon. Ook is er een verzameling van oude postkaarten van Rekem te bewonderen.

FESTIVITEITEN OUD-REKEM 10 JAAR MOOISTE DORP VAN VLAANDEREN

Mei

  • Van 5 tot 27 mei: tentoonstelling in het kasteel d’Aspremont-Lynden van maar liefst 58 kunstenaars! De expositie is te bezoeken op vrijdagen, weekenddagen en feestdagen, telkens van 11 kunst int kasteeltot 16.00 uur. Op 5, 6, 21, 26 en 27 mei kun je ook kunstenaars ‘live in actie’ zien rondom het kasteel.
  • 25 mei: officiële opening van het feestweekend met o.a. onthulling van “het borrelmenneke” op Sint-Pieter. Vanaf dan spelen ook elk half uur nieuwe beiaardliederen op de klokken van de Museumkerk
  • 26-27 mei: Oud-Rekem opent haar deuren, mét veel randanimatie (13-18u): bezoek een 20-tal unieke locaties zoals : Engelse hof Delwaide, de tuinen van de families Steinbusch, Senden en Colson, het  atelier van Danny Beinsberger, hotel Boomgaard, de nieuwe B&B ‘Slapen bij Sint-Pieter’, de Museumkerk- en -plan orapotheek, het bureau van Toerisme (met filmpjes en maquettes), Distillerie Senden, Piano’s Maene, dansschool Alignment, huis de Hoek (zondag) , stadsboerderij familie Beckers, huis en tuin René en Dorine Yzerman-Lintelo. In de Roomse Keizer is een tentoonstelling van schilderijen over Oud-Rekem en je kunt er film- en fotomateriaal van 10 jaar geleden zien. Download hier het kaartje van de open tuinen en panden! 
  • 26 mei vanaf 20u: Gratis volksfeest voor iedereen met populaire meezingers, gebracht door de Lanakense koren onder begeleiding van de K.F. Sint-Cecilia, Rekem, Ze brengen zowel eigentijdse als nostalgische liederen, met extra aandacht voor liedjes uit de regio én uit Rekem. Tijdens het tweede deel volgt er een optreden van de Vlaamse topzanger Gunther Neefs (i.s.m. de K.F. Sint-Cecilia): “Back to swing”. Uniek, gratis en hoogstaand: niet te missen!
  • Overdag zal er heel het weekend muzikale animatie zijn; ook een buffet met eten en   drank aan democratische prijzen. Op zaterdag zijn er optredens van de Revival Band R10 en Mifo (van 14 tot 18u). Op zondag zijn er optredens van de Reckheimer Muzikanten (van 12 tot 13.30u), de Porijkes uit Lanaken (14-15.30u) en Krajovjanka (16 tot 18u).
  • Extra op zondag 27 mei: 11u: voorstelling nieuwe postzegel (ontwerp Mathy Engelen) in de museumkerk ; postzegeltentoonstelling over de Europese monumentendagen i.s.m. Filac Lanaken. Ook op zondag is er een bootverbinding op de Zuid-Willemsvaart tussen Oud-Rekem en Pietersheim. Tickets voor deze boottocht tref je hier.

Juni

Elke zondag een muzikale activiteit in de Museumkerk:

  • zondag 3 juni: 14 tot 16u: orgelspel van Erwin van Bogaert (organist uit Mechelen)
  • zondag 10 juni: 14 tot 16u: orgelspel van Catty Janssen-Damen (ook dirigente van zangkoor Crescendo Rekem en organiste van de kerk St-Pieter)
  • zondag 17 juni: 14 tot 16u: orgelspel van Jean-Pierre Trippaerts (organist uit Genk)
  • zondag 24 juni: om 11 en  17u: concert van het kamerkoor Francis-Chorum

Door de kerkklok zullen nieuwe beiaardliederen weergalmen om het half uur (van 10 uur tot 20 uur).

ing met internationale allure. Volg Visit Lanaken op facebook voor meer informatie hierover.

Meer informatie over de festitviteiten rondom Tien jaar Mooiste Dorp van Vlaanderen? Volg de facebookpagina  
De brochure kun je hier downloaden.