Bezoeken

Snuif het verleden op in de pas gerenoveerde waterburcht van Pietersheim die tot 1971 eigendom was van de familie de Merode. De 12de eeuwse waterburcht is de stille getuige van de roemrijke en woelige veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot kun je nog de ringvormige weermuren en poorttoren zien. Ook de 16de eeuwse kapelzaal bleef bewaard en werd volledig gerenoveerd. Maar er is meer!

Via een zwevend looppad (ook bereikbaar voor gehandicapten) kun je als bezoeker op alle verborgen plekjes van de burcht komen. Die verrassingstocht werd her en der aangevuld met informatieve modules die telkens op een originele manier een stuk van het verhaal van Pietersheim vertellen. Daarnaast is er een tweede reeks informatiemodules, die een inleiding geeft op het Nationaal Park “Hoge kempen”.

Bij wijze van verwelkoming kan iedere bezoeker op het nieuwe platform in het poortgebouw genieten van een prachtig uitzicht over het burchtplein en het omliggende park. In de grote ‘kijkdoos op poten’ naast de kapel krijgen bezoekers het complete verhaal van de burcht te zien in een film. Aan de hand van een 3D-animatiefilm met historisch beeldmateriaal herrijst de waterburcht in haar volle glorie. De film toont de evolutie van de middeleeuwse burcht naar het kasteel van de 16de eeuw tot de burcht die zij vandaag is. In de kijkdoos zijn enkele archeologische vondsten tentoongesteld die getuigen van de rijkdom die hier ooit heerste. Deze zaal is ook ingericht  om groepen te ontvangen en kan verhuurd worden voor recepties, lezingen enz… Met de basisinformatie uit de film kan de bezoeker dan de burcht verder vrij bezoeken.

In de kelder van de kapelzaal worden twee verhalen verteld: dat van de kapel als religieuze plaats in de middeleeuwen en dat van de kapel als munitiedepot tijdens de Spaanse bezetting. Op de 1ste verdieping worden de drie functies van de kapel verder geïllustreerd: de religieuze functie, de rechtspraak en de woonplaats van de kapelaan. Met computersimulaties gaat u terug in de tijd en komt alles weer tot leven. Er is een kunstobject dat het huwelijk met de Merodes illustreert en enkele gruwelijke vonnissen illustreren de rechtspraak die hier ooit heerste.

Bezoekerscentrum2

In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over hoe het landschap rond de site aangelegd werd: bomen werden gekapt, bossen heraangelegd, gagel werd gebruikt voor het brouwen van drank… (het kruid gagel is nog altijd te vinden in het Nationaal Park). Jonge bezoekers kunnen zich uitleven via diverse interactieve spelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voetsporen bij het juiste dier plaatsen en hun eigen afdruk achterlaten, geuren herkennen… Een blikvanger in het bezoekerscentrum is zeker en vast het open depot (16 meter lang en 6 meter hoog) met archeologische vondsten.

Afgesloten wordt met een bezoekje in de shop waar zowel kinderen als volwassenen hun eigen souvenir kunnen kopen. Wat dacht je van je eigen ridderhelm of zwaard? De strip “Jan van Pietersheim” is zeker en vast een koopje als blijvende herinnering aan de burcht.

Scholen (5 tot 14 jaar) kunnen onder deskundige begeleiding deelnemen aan diverse activiteiten en voor gezinnen werd een heuse speurtocht uitgewerkt.

Wil je je bezoek net dat ietsje meer geven? Reserveer dan je eigen gids die op een amusante manier meer vertelt over het roemrijke verleden van Pietersheim. Duurtijd : circa 1,5uur en maximaal 25 personen per groep.

OMToerisme Lanaken is partner in het Netwerk Open Monumenten. Samen willen we iedereen fan maken van erfgoed en warm maken om monumenten te bezoeken.  Leden krijgen op vertoon van hun lidkaart €1 korting voor het gezinsspel 'Ridders Gezocht'  (€ 2 ipv € 3).