Natuureducatie (voor scholen uit Lanaken)

Deze lessen zijn toegankelijk voor de scholen die in Lanaken gelegen zijn en voor de groepen die in het vakantiehuis verblijven. Klik hier voor de prijzen.

Fluitekruid

 • Pizza aux champignons

Oktober is uiteraard de paddestoelenmaand. Pietersheim is trots op de aanwezigheid van diverse soorten. Na grondig onderzoek met een loep en spiegeltje wordt het klaslokaal terug opgezocht om er “pizza à la champignon” te bereiden. Geen paniek, de gebruikte champignons komen vers uit de winkel!!

Leeftijd : 1ste, 2de en 3de leerjaar
Periode : van 1 oktober tot 1 november.

 • Ecoshampoo van brandnetels

Wist je dat je van brandnetels goede shampoo kan maken? Het bezit zelfs geneeskracht voor slap haar!

Leeftijd : 4de , 5de en 6de leerjaar
Periode: van 1 mei tot 30 juni

 • Kriebelbeestjesles

Maak kennis met de wondere wereld van de insecten : Wormen, spinnen, duizendpoten… Volwassenen gruwelen er soms van maar kinderen vinden die beestjes erg spannend. Aan de hand van een tabel, worden ze geobserveerd. Als afsluiting maken de kinderen een insectenkaartje. 

Leeftijd : 3de en 4de leerjaar.
Periode : van 1 oktober tot 15 november  en van 15 april tot 30 juni.

 • Professor Zevensteen

Professor Zevensteen nodigt de kinderen uit om te leren over het afval dat niet alleen door de natuur afgebroken wordt, maar ook hergebruikt kan worden. Ze leren afval sorteren, maken kleine kunstwerkjes met afval en zaaien in verteerd compost.

Leeftijd: 5-jarige kleuters, 1ste leerjaar
Periode: oktober - april - mei - juni

Altijd onder begeleiding gids
 

 • Zintuigenwandeling: Op stap met Professor Sensori 

Onze zintuigen worden geprikkeld via leuke opdrachtjes in het bos, want in het bos is van alles te zien, te voelen, te horen, te ruiken en zelfs te proeven! Lekker!


Leeftijd: 5- jarige kleuters
Periode: 1 oktober tot en met 30 juni  

 

 • Bibi, de bijenkoningin

Bibi, de bijenkoningin heeft de leiding over een hele kolonie in de bijenhal van de kinderboerderij. De kinderen leren op een speelse manier over deze magische “bezige bijtjes¨. Wie behoort tot de bijenfamilie? Wat hebben de bijen nodig?  Hoe ziet een bijenkast eruit? Wat doet een imker? Ze maken kennis met het materiaal van de imker, maken een bijenwaskaars, spelen het bijenspel, proeven honing, enz. …

Leeftijd: 5-jarige kleuters
Periode: april – juni

 

 • Flieder, fladder met de vlinders mee

Op een speelse manier worden de kinderen in contact gebracht met de wereld van de vlinders. Hoe ziet een vlinder eruit? Waar leven ze? Via een video, kleurige rupsen en geheimzinnige poppen wordt alles duidelijk!

Leeftijd: 2de en 3de leerjaar

Periode: mei – juni

 

 • Herfstwandeling.

Het bos komt pas tot zijn recht in de herfst… wat een kleurenpracht! Laat de kinderen die pracht en praal opsnuiven in het voormalig prinselijk domein Pietersheim. Zaadverspreiding, verkleuren van de bladeren, aanpassingen van de dieren… het komt allemaal aan bod!

Leeftijd: 5-jarige kleuters t.e.m. 3de graad LO. 
Periode : van 21 september  tot 21 december

 • Winterwandeling

Muts op, sjaal aan!!! We trotseren de koude want ook tijdens de winterperiode is er van alles te zien in het bos. Misschien vinden we in de sneeuw wel de sporen van een hert of een vos. Spannend!!

Leeftijd: 5-jarige kleuters t.e.m. 3de graad LO
Periode: van 1 januari tot 21 maart

 • Winterles

Tijdens een rondleiding op de boerderij leren de kinderen over de aanpassingen van de dieren tijdens de winter. Daarna maken ze zelf een vogelhuis van pindanootjes en bekijken leuke dia’s. Hmm, lekker binnen…

Periode: van 1 december tot 1 maart.
Leeftijd: 5-jarige kleuters tot en met 2de leerjaar

Lentewandeling.

De lente betekent nieuw leven op de boerderij. Jonge dieren, nieuwe blaadjes aan de bomen, bloesem, lentespelletjes… zijn zowat de ingrediënten voor een verfrissende lentewandeling. Laat het zonnetje maar schijnen.

Leeftijd: 5-jarige kleuters t.e.m. 3de graad LO. 
Periode: van 15 april tot 1 juni

 • Op indianentocht

Indianen waren grote natuurvrienden. Ze vereerden de zon, het water, de planten en de dieren. Op de kinderboerderij gaan we terug de tijd in en ondernemen de kinderen een indianentocht. Ze krijgen een indianenpakje aan en komen samen aan een echte totempaal. Via allerlei natuurspelen (touwen- en camouflagetocht, ecologisch web, bomenonderzoek) proberen we om één te worden met de natuur. Vele elementen rond “earth education” werden hierin verwerkt en zo wordt natuurbeleving net zo belangrijk als natuurkennis.

Leeftijd : 5de en 6de leerjaar
Periode : 15 april tot 30 juni

 • Op speurtocht langs de Grensmaas

De Hochter Bampd is een uniek natuurreservaat langs de Maas. De Gallowayrunderen zorgen er voor een natuurlijk beheer. De leerlingen kunnen de runderen observeren, de reigersnesten en  vogels bekijken, keien bestuderen enz… Deze veldwerkles wordt door een natuurgids begeleid. 

Begeleiding door natuurgids : € 60 (duurtijd : 2 uren)
Leeftijd: 3de graad LO
Periode : altijd behalve van 1 juli tot 1 oktober

 • Braakballen pluizen

Hoe leven uilen? Wat eten ze? Aan de hand van braakballen ontdekken de kinderen het menu van deze geheimzinnige vogels. Botjes, veertjes… welke was zijn prooi? Je komt het te weten door braakballen uit te pluizen. Geheimzinnig!!

Leeftijd : 3de graad LO
Periode : van 1 december tot 30 april.

 • Het leven in en rond de vijvers.

Tijdens dit project doen de kinderen op een speelse manier aan natuurbeleving. Aan de hand van leuke opdrachten maken ze kennis met de waterdiertjes. Ook de helderheid, geur, temperatuur, beweging en waterkwaliteit komen ruim aan bod.

Leeftijd : 3de graad LO, 1ste graad MO
Periode : september en van 1 april tot en met 30 juni

 • Vijverbiotoopstudie

Tijdens de vijverbiotoopstudie worden niet alleen waterdiertjes gedetermineerd maar ook waterplanten. Lekker plensen in natuurwater...

Leeftijd: 1ste graad MO
Periode: van 1 september tot 1 november en van 1 april tot en met 30 juni

 • Bosbiotoopstudie

De bosbiotoopstudie biedt leerlingen de mogelijkheid om vergelijkend onderzoek van twee bostypes uit te voeren. Hierbij onderzoeken ze het beheer, de begroeiing, de bodem en de bodemdiertjes.

Leeftijd: 1ste graad MO
Periode: van 1 september tot en met 30 juni 

 • De donkere wereld van de pissebedden

Je vindt ze onder grote stenen of stukken hout… de pissebedden. Hoe zien ze eruit? Hoe leven ze? Met een loepje worden de grijze beestjes grondig geobserveerd. Via proefjes wordt hun levenswijze bestudeerd.
 
Leeftijd : 2de leerjaar
Periode : Van april tot juni

 

 • Heks Fluitekruid

Heks Fluitekruid is het noorden kwijt. Wat is er dan aan de hand? Dat lezen de kinderen in een geheimzinnige brief. Ze kunnen haar helpen door op zoek te gaan naar kruiden. Als afsluiting maken ze een geheimzinnig heksenbrouwsel.
 
Leeftijd : 3de leerjaar
Periode : Van april tot juni
 

 • Klimaatverwarring 

De opwarming van de aarde, de ozonlaag,... Wat is de samenstelling van de lucht? Welke zijn de veroorzakers van de vervuiling? Hoe kunnen we dit probleem aanpakken? 

Leeftijd : 4de , 5de en 6de leerjaar
Periode : altijd (behalve van 1 juli tot en met 30 september)

 • Papierhierles

De afvalberg blijft groeien. Meer dan 30% van het afval bestaat uit karton en papier. Recycleren is dus de boodschap. Op de kinderboerderij kunnen kinderen zelf hun velletje papier maken via zelf meegebrachte papierpulp.    

Leeftijd : 4de, 5de en 6de leerjaar.
Periode : altijd (behalve van 1 juli tot en met 30 september)

Reserveren:

Telefonisch: +32(0)89/71.21.20

Email: pieterheim@lanaken.be