Boerderijeducatie (voor scholen uit Lanaken)

Boerderijles

Deze lessen zijn toegankelijk voor de scholen die in Lanaken gelegen zijn en voor de groepen die in het vakantiehuis verblijven. Klik hier voor de prijzen.

  • Kaas en boter maken

Nadat de rauwe boerenmelk gaat stremmen, maken de kinderen zelf boter en karnemelk. Daarna wordt de gestremde melk gesneden en gaat de wrongel onder de kaaspers, een leerrijke les met vele nieuwe zuivelbegrippen. 

Leeftijd : 5-jarige kleuters en 1ste, 2de en 3de leerjaar.
Periode : Niet van 1/7 tot en met 30/9.

  • Kaas en milkshake maken

Nadat de melk gaat stremmen, worden de kinderen in 4 groepjes verdeeld en maken ze zelf lekkere bananenmilkshake. Een snoep- en proefles… 

Leeftijd: 4de, 5de en 6de leerjaar.
Periode : Niet van 1/7 tot en met 30/9.

  • Koekjes bakken

Alle kinderen eten graag koekjes, maar welke weg legt een koekje af vooraleer het in de winkel terecht komt? Het hele proces komt aan bod: malen, zeven, deegbereiding, rollen met deegrol... de oven in en klaar! 

Tijdens de periode van Sint- Nicolaas: speculaas bakken! 

Leeftijd : 5-jarige kleuters en 1ste, 2de en 3de leerjaar.
Periode : Niet van 1/7 tot en met 30/9.

  • Brood bakken

Het principe is hetzelfde als bij koekjes bakken. Alleen wordt hier meer individueel gewerkt. Elke leerling maakt zijn eigen broodje. Terwijl de broodjes in de oven bakken, wordt de les herhaald aan de hand van een powerpoint. 

Leeftijd : 4de, 5de en 6de leerjaar.
Periode : Niet van 1/7 tot en met 30/9.

  •  Appelsap maken

De appel staat centraal in een les over hard fruit. Nadat de kinderen dia’s bekijken over de lange weg die een appel aflegt, wordt de vrucht grondig besproken. Na deze theoretische uitleg gaan de kinderen aan de slag, gewapend met mesjes en fruitpersen om appelsap te maken. 

Leeftijd : 1ste, 2de en 3de leerjaar.

Periode : Niet van 1/7 tot en met 30/9.

  • Van aardappel tot chips

Kinderen leren over het ontwikkelingsproces van de aardappel, maar nadien hun eigen zakje zoutchips maken is natuurlijk nog veel plezanter. Een krokante smulles!!


Leeftijd : 4de leerjaar 
Periode : Van januari tot april, alleen in de voormiddag.

  • Boerensoep met balletjes

Welke groenten bestaan er? Hoe zien ze eruit? Welke kleur hebben ze? Waar groeien ze? Met als topper het maken van verse boerensoep.

Leeftijd : 5-jarige kleuters  en 1ste leerjaar. 
Periode : oktober - mei - juni.

  • Knuffelen met Lotte en Giel

Lotte, het konijn en Giel, de haan leiden de kinderen graag rond in hun kleinveestal waar meer dan 18 inheemse kippen en konijnenrassen te bewonderen zijn. Via diverse kleurrijke infopanelen en interactieve spelen geven Lotte en Giel meer uitleg over hun Belgische en Nederlandse vriendjes. Onder begeleiding mag je een konijn aaien of kip eens vastpakken... Direct contact met de dieren is hier heel belangrijk!

Leeftijd: 1ste, 2de en 3de graad LO
Periode: Altijd behalve van 1 juli tot en met 30 september 

  • Waggel de wilde eend

Schrijfster Anja Felliers schreef exclusief voor Pietersheim het verhaal van Waggel die op de kinderboerderij de wildste avonturen beleeft. Samen met eend "Waggel" worden de kinderen meegenomen in de wondere wereld van de boerderijdieren. Terwijl de leerkracht het spannende verhaal vertelt staan er tussendoor leuke opdrachten voor de kinderen te wachten. (eigen begeleiding voorzien)

Leeftijd : 5-jarige kleuters en 1ste graad LO.
Periode : Altijd

Prijs: € 5,00 voor de gehele groep, op voorhand reserveren
Gratis voor gasten vakantiehuis

  • Boerderij in the picture

Kinderboerderij Pietersheim verkennen doe je best via de fotozoektocht. Foto's wijzen de weg en bij alle locaties vind je een letter of moeten er vragen opgelost worden. Op het einde van de tocht krijgen de kinderen een "boerderijdiploma". (eigen begeleiding voorzien)

Leeftijd : 5-jarige kleuters en 1ste en 2de graad LO.
Periode : Altijd

Prijs: € 7,50 voor de gehele groep, op voorhand reserveren
Gratis voor gasten vakantiehuis

Reserveren:

Telefonisch: +32(0)89/71.21.20

E-mail: pietersheim@lanaken.be