Kabouterpad

Kabouterpad

 

VERTREK: KINDERBOERDERIJ EN WATERBURCHT

Deze attractie is volledig gratis. Het kabouterpad kan vrij gestart worden aan de infoborden op de kinderboerderij of aan de brug van de waterburcht. Beide volgen hetzelfde traject door de paaltjes te volgen. Er is geen plannetje nodig. Afstand: circa 40.000 kaboutervoetjes

Het kabouterpad op het Domein Pietersheim is sinds jaren één van de leukste attracties. Duizenden kinderen ondernamen de tocht en brachten een bezoek aan het kabouterhuisje aan de lindendreef in het domein. De kinderen worden tijdens een 3km wandeling uitgenodigd om deel te nemen aan diverse spelletjes. Kleurrijke informatieborden geven meer uitleg. Zo kunnen de kinderen knutselen aan de grote familieboomstam, een boom knuffelen, koken in de grote broodoven en soeppot, door een natuurtunnel sluipen, meedoen aan een kwis, muziek maken met echte kabouterinstrumenten of gewoon lekker liggen dromen…

 

Eekhoorn Kwip staat centraal binnen het verhaal van de tocht. Kwip is het huisdier van een heuse kabouterfamilie. In het Pietersheimbos wonen er verschillende kabouterfamilies. Ze leven in ondergrondse huisjes onder de wortels van dikke bomen. Ze laten zich zelden zien. Kabouters leven in harmonie met hun omgeving en de natuur. Niet alleen gebruiken ze van de natuur wat ze nodig hebben. Ze geven ook wat terug. Je mag ze vergelijken met de verplegers van het bos. Zieke dieren worden verzorgd en tussendoor houden ze het bos proper. Het zijn echte natuurwezens. Iedere kabouterfamilie heeft een dier, niet zomaar een huisdier maar hij behoort tot de familie. Eekhoorn Kwip is zo’n huisdier. Nadat hij klem zat tussen 2 takken, heeft de kabouterfamilie hem opgevangen en is hij bij hen gebleven. De kabouters van het Pietersheimbos hebben heel grote mutsen op. Die mutsen hebben een speciale betekenis. Die tekeningen verwijzen naar de taak die elke kabouter binnen de familie heeft. Graag stellen we de kabouters even voor.

 Kwimpel: Hij is de kaboutervader en de bakker en kok van het dorp. Op zijn muts staan tekeningen van broodjes en bessengebak.

 Kinana: Kaboutermama en is de knutselaar van de familie. Op haar muts zie je allerlei gereedschappen.

 Kira: Dochter van Kwimpel en Kinana en draagt een muts die overeen komt met de seizoenen.

 Kopi: Grootvader van de familie en is al 150 jaar oud. Hij is de dromenmaker van de kabouters.

Knoep: Zoon van Kwimpel en Kinana. Staat bekend om zijn kabouterstreken. Knoep kan goed knutselen en helpt mama graag met  klusjes.

Komi: Oma van de familie en de oudste kabouter van het dorp. Zij is dierenverpleegster vandaar de vele tekeningen van dieren op haar muts.

Kila: Kila is nog een baby. Ze kan heel hard schreeuwen en het enige dat ze goed kan is slapen.

Kwip: Kwip de eekhoorn is de vriend des huizes!