Boerderijdieren - voeding en verzorging

Hert en kind

Op de kinderboerderij zijn zowat alle boerderijdieren aanwezig. Geiten, schapen (wilde en wolschapen), herten, ezels, konijnen, varkens, hangbuikzwijntjes, kippen... 

Veel bezoekers van de kinderboerderij brengen met goede bedoelingen oud brood of keukentafelrestjes mee om de dieren wat te voederen. De boerderijdieren zijn hier echter niet bij gebaat.


Verkeerd voedsel
Vaak krijgen de dieren voedsel dat niet geschikt voor ze is: koekjes, crackers, beschimmeld brood... Hier kunnen ze flink ziek van worden. Daarnaast kan het zorgen voor vervelende gedragsveranderingen.

Allemaal een eigen dieet
Alle dieren op de kinderboerderij volgen een dieet dat precies is afgestemd op wat het dier nodig heeft. Ook op het vlak van de porties zorgen we daarom dat ze met mate eten. Want dikke dieren zijn geen gezonde dieren.Daarnaast is het zelfs wettelijk verboden om ze te voeren  met keukenafval omdat het ziektes in de hand kan werken.

Wat mag wel?
Bij de administratie van de Kinderboerderij kun je tussen 8u30 12u en tussen 13u en 16u zakjes kopen met voer dat wél geschikt is voor bepaalde diersoorten. Tijdens de weekends koop je deze in het Fietsinrijpunt tussen 10 en 14u.

Verzorging van de dieren

Het welzijn van onze dieren staat voorop, dus we omringen de kinderboerderijbewoners met de best mogelijke zorg. Dat houdt natuurlijk ook in dat we ervoor zorgen dat ze in optimale gezondheid blijven. 

dierenarts

Alle diertjes - van groot tot klein -  staan onder toezicht van dierenarts Daniel Steffens. Hij onderzoekt en behandelt de dieren om de drie maanden preventief . Is een dier in de tussentijd ziek of stellen we een probleem vast dan komt de dierenarts zo snel mogelijk om het dier te onderzoeken en te verzorgen. Merk jij een probleem bij een dier of heb je een vraag, spreek dan één van onze medewerkers aan of mail ons: pietersheim@lanaken.be. Wij werken samen met dierenarts Daniël Steffens – www.dierenartssteffens.be