Do 17 januari 2019 - Film 'The Death Of Stalin'

Iannucci's inktzwarte komedie is uitermate geestig, maar laat niet na om ook de gruwelen van Stalins schrikbewind te tonen en parallellen met de hedendaagse internationale politiek liggen voor het oprapen.

stalinNadat Josef Stalin in maart 1953 bewusteloos wordt aangetroffen in zijn datsja, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig zou zijn, want Stalin heeft al zijn dokters laten verbannen. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden.

Het gekonkel en de machtsspelletjes in het Kremlin zijn koren op de molen van Armando Iannucci, de Schotse maestro van de politieke satire (The Thick of It, Veep). Met een topcast van Engelstalige acteurs toont hij de cynische, door en door verrotte strijd om de macht. Iannucci's inktzwarte komedie is uitermate geestig, maar laat niet na om ook de gruwelen van Stalins schrikbewind te tonen en parallellen met de hedendaagse internationale politiek liggen voor het oprapen. In Rusland konden ze er niet mee lachen: Poetin liet ‘The Death of Stalin’ prompt verbieden.

Verenigd Koninkrijk / 2017 / 107 minuten / Engels gesproken
Regie:
 Armando Giovanni Iannucci
Met: Steve Buscemi, Michael Palin, Olga Kurylenko e.a

20.15u in CCL

Kassa: €5 / vvk: €4

res