Di 26 maart 2019 - Film 'Zie mij doen' met audiodescriptie

Een ingetogen, diep humaan portret in prachtig zwart-wit van de bewoners van Monnikenheide, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. In de namiddag wordt de film vertoond met de audiodescriptie hoorbaar in de zaal. Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. We krijgen hierover ook wat meer duiding door Hans Van de Vyver van Blindenzorg Licht en Liefde die een inleiding verzorgt. 's Avonds kan u de film volgen met audiodescriptie via de oortjes van de eigen smartphone.

ziemijdoen Monnikenheide is een organisatie die al ruim 45 jaar hulp en onderdak aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes van de bewoners. Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig op straat nagestaard. Daar zijn ze, zo vertelt bewoonster Jessica in deze film, zich zelf maar al te vaak pijnlijk van bewust. Vandaar willen de documentaire en haar hoofdpersonages tegengewicht bieden door expliciet de blikken tegemoet te treden: “zie mij doen.”  Klara Van Es bezocht Monnikenheide jarenlang alvorens ze de cameraploeg betrok. De persoonlijke band die ze in die tijd met de bewoners opbouwde straalt – net als de personages – van het scherm af.

Verkozen tot beste Belgische Documentaire op DOCVILLE 2018.

Matineevertoning om 14u

Voor deze “eerste keer” willen we er een bijzonder evenement van maken. In de namiddag wordt de film vertoond met de audiodescriptie hoorbaar in de zaal. Wat is audiodescriptie? Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is, zoals personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling... Dankzij de extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. In de matineevertoning zal u deze beschrijving luidop kunnen horen en zo zal het voor iedereen mee te volgen zijn. Zo kunnen mensen met een visuele beperking de film beter volgen en is het tegelijk voor  geïnteresseerden een mooie gelegenheid om te ervaren hoe het is om met een visuele beperking naar de film te gaan. We krijgen hierover ook wat meer duiding door Hans Van de Vyver van Blindenzorg Licht en Liefde die een inleiding verzorgt.

Avondvertoning om 20u15

Bij de avondvertoning kan de audiodescriptie via de Earcatch app worden gedownload en kan je de audiodescriptie volgen via de oortjes van je smartphone of tablet. Installeer hiervoor de app, selecteer de film ‘Zie mij doen’ en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet je koptelefoon op en kies 'afspelen' zodra de film of serie begint. Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijk loopt met wat er in beeld te zien is. Door met oortjes te luisteren is de audiodescriptie niet hoorbaar voor de andere mensen in de zaal die gewoon zoals altijd naar de film kunnen kijken en luisteren.

De Earcatch-app kan je downloaden op de website: https://earcatch.nl/. Zorg dat je telefoon voldoende is opgeladen en dat je minstens 10 GB geheugen hebt. Oortjes of een koptelefoon hoef je niet zelf te voorzien, bij het begin van de film krijg je er van ons. De oortjes mag je na afloop mee naar huis nemen.

Meer info over audiodescriptie: https://earcatch.nl/

Deze filmvertoningen zijn een samenwerking van CC Lanaken met Dienst Welzijn en Rode Kruis Opvangcentrum (Ter Dennen). Na de matineevertoning kan u nog even napraten en krijgt u een lekker hapje aangeboden.

Documentaire / België / 2018 / 80 minuten / Nederlands gesproken
Regie: Klara Van Es


14.00u en 20.15u in CCL

Kassa: €5 / vvk: €4

res