Vernieuwing kinderboerderij en beleving aan de Maas op het programma van Toerisme Lanaken

De vzw Toerisme Lanaken gaat de komende jaren flink investeren om het de bezoekers helemaal naar hun zin te maken. Zo worden onder andere dit jaar nog de wandelpaden van de kinderboerderij in Pietersheim toegankelijker gemaakt, de visvijver van het domein verbeterd en de vertrekplaats van de kajaks aan de Maas in Smeermaas verfraaid.


Domein Pietersheim

De komende jaren staan er op het domein Pietersheim heel wat investeringen op het programma. Voor veel bezoekers en inwoners is de kinderboerderij één van de lievelingsplekjes in Lanaken. Dit voorjaar zal de vzw de wandelpaden, die momenteel bestaan uit hobbelige kasseien, vervangen door vlakke tegels. Zo kunnen rolstoelgebruikers en gezinnen met kinderwagens meer genieten omdat ze zich makkelijker kunnen verplaatsen. Het vervangen van deze bestrating kost 140.000 euro.

Paden kinderboerderij

Eén van de trekpleisters op het domein is de gratis speeltuin. De speeltuin heeft al de nodige jaren op de teller en krijgt een volledige opwaardering. De komende jaren zullen stelselmatig verschillende speeltuigen worden vervangen voor 74.000 euro. Ook voorzien de vzw een nieuw sanitair gedeelte aan de speeltuin zodat ouders en grootouders met de spelende kinderen makkelijker een sanitaire stop kunnen maken, dicht in de buurt van de speeltuin. Voor deze sanitaire blok wordt 150.000 euro voorzien.

Verder zal samen met visclub De Winde de visvijver onder handen genomen worden voor 10.000 euro. De visplaatsen worden verbeterd en een mindervalidevisplaats wordt ingericht. 

Visvijver domein Pietersheim
 

Kajak Maasland in Smeermaas

Wie aan de kleine grens met Maastricht België binnenkomt, maakt in Smeermaas kennis met misschien wel het mooiste plekje van de Maas. Op dit Maasterras is het vertrekpunt gelegen van kajak- en kanotochten aangeboden door Kajak Maasland. Deze mooie plek zal binnenkort extra in het oog springen. In deze bocht van de Maas komt er een belevingscontainer. Een omgebouwde zeecontainer zal uitgerust worden als gastenonthaal en opslagplaats voor Kajak Maasland en zal de huidige infrastructuur vervangen. De belevingscontainer wordt ingericht met houten materialen en spiegels en een uitzichtplatform biedt bezoekers een prachtig uitzicht over de het Grensmaasgebied. De investering in Kajak Maasland is nog voor het zomerseizoen klaar en kost 25.000 euro.
 

Oud-Rekem

In Oud-Rekem worden de bestaande toeristische bewegwijzering en infoborden vervangen. Deze staan er sinds 2011 en zijn aan vervanging toe. Hiervoor is 45.000 euro voorzien.
 

Energiebesparende investeringen

vzw Toerisme Lanaken investeert de komende jaren ook in zonnepanelen op het vakantiehuis en de kantoren van de kinderboerderij (18.500 euro). In het vakantiehuis worden de verwarming, ventilatie en buffetten vervangen voor 88.500 euro.