Terug natuur voor Molenberg

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft beslist om Kinderdorp Molenberg in Rekem invulling te geven in het natuurrichtplan. De voorbije jaren werden verschillende partijen benaderd om een nieuwe invulling te geven aan het domein maar er werd geen oplossing gevonden. In de loop van 2019 zullen de gebouwen verdwijnen en plaatsmaken voor natuur.

Nationaal Park Hoge KempenKinderdorp Molenberg is erg gekend in Rekem. Het eerste gebouw dateert van 1948, oorspronkelijk als “kolonie voor verzwakte kinderen”. In 2007 kocht de Vlaamse overheid het domein als enclave in het Nationaal Park Hoge Kempen. De site is omgeven door waardevolle en kwetsbare natuurgebieden met Europese bescherming.
 
De voorbije jaren zijn verschillende partijen actief benaderd voor een mogelijke invulling van openbaar nut, zoals ecotoerisme, bezinning of natuuronderzoek. Geen enkele partij bleek kandidaat door de ligging en de hoge renovatiekost.
 
Daarom heeft het Agentschap voor Natuur en Bos beslist om invulling te geven aan het natuurrichtplan: de gebouwen zullen verdwijnen en plaats maken voor natuur. Zo komt er een natuurverbinding tussen de Vallei van de Ziepbeek en Neerharenheide, met behoud van de monumentale bomen. De werken zijn voorzien in de loop van 2019.
 
Luchtfoto Molenberg