Stem DE VELDMAARSCHALK, onze Lanakense, Limburgse boom tot Boom van het Jaar!

Ieder jaar vindt de wedstrijd “Baillet Latour Boom van het Jaar” plaats. Deze wedstrijd zet speciale bomen in de bloemetjes. Dit jaar werd de prachtige tamme kastanje in Pietersheim laureaat voor de provincie Limburg. Samen met 5 andere laureaten strijdt deze boom voor de titel “Boom van het Jaar”.
De winnende Vlaamse boom wint een mooie prijs en vertegenwoordigt ons land op de Europese wedstrijd "European Tree of the Year" in 2021.

Rechts van de toegangsdreef tot het Kasteel Pietersheim markeert een prachtige solitaire tamme kastanje (Castanea sativa) in een grasland een vermoedelijke gedenkheuvel voor gesneuvelde Spanjaarden in de 17de eeuw.

Deze heuvel zou opgericht zijn ten tijde van het Spaans kampement dat zich op het kasteeldomein bevond. Hoewel er bij archeologische opgravingen rond de heuvel geen menselijke overblijfselen zijn gevonden, heeft men in de buurt wel botten van paarden gevonden, die geschieden van de strijd die zich in deze streek heeft voortgedaan.

Hoewel we het niet met zekerheid kunnen zeggen, zou deze prachtige boom in de 18e eeuw aangeplant zijn als nagedachtenis voor het tweede huwelijk van Jan Filip Eugène de Merode met prinses Charlotte van Nassau-Hadamar.

De veldmaarschalk, zoals Jan Filip Eugène ook genoemd werd, droomde ervan om in Petersheim (naar evenbeeld van Versailles) grote dreef-patronen aan te leggen. In voorbereiding op zijn huwelijk met prinses Charlotte liet hij landschapswerken aan de site uitvoeren. Hij heeft zijn plannen echter nooit kunnen voltooien. Zijn zoon Jan Willem Augustin realiseerde de droom van zijn vader met een stelsel van nieuwe dreven in Petersheimbos. De kastanjeboom werd waarschijnlijk bij de aanleg van de huidige dreef aangeplant als blijvende herinnering aan de veldmaarschalk en zijn prinses van Nassau-Hadamar.

Waarom deze kastanje precies geplant werd, zal waarschijnlijk altijd een raadsel blijven. Wel staat vast dat deze tamme kastanje met zijn prachtige, geschroefde stam en indrukwekkende stamomtrek van 480 cm tot de veteraanbomen van het park behoort. Hij is dan ook van onschatbare ecologische, historische en landschappelijke waarde.

Het is nu aan de Lanakenaren en Limburgers om de Veldmaarschalk tot  Boom van het Jaar te stemmen. Registreer je op de website en STEM op De VELDMAARSCHALK!

Dit kan tot 10 oktober op de website www.boomvanhetjaar.be

boom