Oversteken aan de brug van Briegden wordt veiliger

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer gaat in februari de Neergellikerstraat in Gellik aanpakken. Aan de brug van Briegden komt de Neergellikerstraat uit op de Tongersesteenweg (N78). Het oprijden van de Tongersesteenweg vanaf de Neergellikerstraat zorgt voor onveilige verkeerssituaties. Men vertrekt er van op een hellend vlak waardoor het kruispunt niet overzichtelijk is.

De Neergellikerstraat zal aan het kruispunt met de Tongersesteenweg worden verhoogd tot hetzelfde niveau als de gewestweg. Over een afstand van een 60-tal meter zal het niveauverschil weggewerkt worden. Zo wil het Agentschap voor Wegen en Verkeer het kruispunt overzichtelijker maken. Door het verhogen van de aansluiting en het verplaatsen van het fietspad en de vangrail zal het zicht op het kruispunt verbeteren. Het verkeer richting Veldwezelt zal een vrijere doorgang hebben waardoor de filevorming deels zal verminderen.
 

Waarom geen rotonde of verkeerslichten?

De veiligste oplossing zou een rotonde zijn. Maar de aanleg van een rotonde is niet mogelijk wegens plaatsgebrek. Verkeerslichten zijn voor het agentschap geen optie omdat het verkeer komende van Veldwezelt de lichten te laat zal zien door de positionering van de brug. Daarom werd ervoor gekomen om de het bestaande kruispunt aan te pakken.
 

Minderhinder-maatregelen: omleiding voor automobilisten, fietsers kunnen door

Er wordt enkel in de Neergellikerstraat gewerkt, dus niet op de Tongersesteenweg (N78). Fietsers kunnen steeds langs de werfzone blijven rijden via een tijdelijk dubbelrichtingsfietspad. Om vlot en veilig te kunnen werken, zal het agentschap de Neergellikerstraat voor automobilisten afsluiten van de Tongersesteenweg voor de volledige duur van het project. Wie van of naar de Neergellikerstraat wil, volgt de omleiding via de Kompveldstraat en de Wijerdijk.

Aannemer Eikenaar uit Bree start op maandag 4 februari en de werken zullen, onder voorbehoud van de weersomstandigheden, begin maart afgerond zijn.

Meer informatie over de werken en eventuele updates over de planning zijn vanaf de start van de werken terug te vinden op www.wegenenverkeer.be/lanaken

 

Omleiding Neergellikerstraat