Onveilige kruispunt Industrieweg x Nijverheidslaan wordt aangepakt

Dit kruispunt aan het industrieterrein is een veel gebruikte weg voor zwaar verkeer en fietsers. Er zijn geen voorzieningen voor fietsers waardoor je midden in het vrachtverkeer terecht komt. Om de veiligheid van fietsers te verhogen heeft de gemeente een rode kleur aangebracht op het kruispunt en fietslogo’s aangebracht vanaf de fietsersbrug in Smeermaas tot aan de Van Akenweg aan de start van het grensoverschrijdend fietspad. Om een duurzame oplossing te vinden zit de gemeente met verschillende partners rond de tafel.

Het gebied rond het Europark in Lanaken kent verschillende functies. Zo is er het huidige industriegebied dat momenteel uitbreiding kent maar is er ook het strategisch plan Albertknoop voor een watergebonden, grensoverschrijdend industriegebied waarbij een goede ontsluiting voor het vrachtverkeer van groot belang is. Ook is er een fietsroutenetwerk aanwezig met fietssnelwegen en een grensoverschrijdend fietspad waarbij er op de Industrieweg of de Nijverheidslaan helemaal geen voorzieningen zijn voor fietsers. Geen fietspad, geen oversteekplaatsen. Momenteel komen de fietsers midden in het zware vrachtverkeer terecht.

De leefbaarheid voor de inwoners van de Nijverheidslaan grenzend aan het industriegebied staat zwaar onder druk door het vele sluipverkeer en het verouderde wegdek.

 Een aantal pijnpunten worden daarom onmiddellijk aangepakt door de gemeente. Veiligheid en leefbaarheid staat voorop. Er wordt een rode kleur aangebracht over het volledige kruispunt Nijverheidslaan x Industrieweg. Ook worden er fietslogo’s aangebracht vanaf de fietsersbrug in Smeermaas tot aan de Van Akenweg aan de start van het grensoverschrijdend fietspad. De fietslogo’s duiden de plaats op de weg aan voor de fietser en in het wegdek worden led-flitsers geplaatst.

Mogelijke oplossingen zijn o.a. verkeerslichten op het kruispunt Industrieweg x Nijverheidslaan, conflictvrije trajecten fiets-vrachtwagen of een fietsvlonder langs de Industrieweg.

kruispunt