Nieuwe rotonde in Rekem vanaf vrijdagavond in gebruik

De aanleg van de rotonde ter vervanging van het kruispunt van de Steenweg met de Rekemerstraat en de Heidestraat loopt op zijn einde. Deze week legt de aannemer de laatste hand aan de werfzone. Vanaf vrijdagavond 8 november opent de vernieuwde infrastructuur voor alle verkeer.

Verkeer tussen Lanaken en Maasmechelen kan vanaf dan opnieuw in beide richtingen over de Steenweg rijden. De zijstraten Rekemerstraat en Heidestraat zullen terug bereikbaar zijn vanaf de gewestweg.

Rotonde Rekem

 

Rotonde en gescheiden rioleringsstelsel
Sinds midden mei 2019 werd heel wat werk verzet. Het lichtengeregeld kruispunt van de Steenweg N78 met de Rekemerstraat en de Heidestraat werd vervangen door een rotonde waarop de Rekemerstraat en de Heidestraat rechtstreeks zijn aangesloten. Ook de aansluiting met de Heirbaan werd vernieuwd. Ondergronds werd meteen een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.
 
Verhoogde veiligheid voor fietser en voetganger

AWV zet met het nieuwe ontwerp fors in op de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. Fietsers genieten voortaan van vrijliggende fietspaden met overzichtelijke oversteekplaatsen. Op die plaats kunnen zowel stappers als trappers veilig oversteken vanop een middeneiland.
 

Betere doorstroming en verkeersafwikkeling

De rotonde moet tegelijk een vlotte doorstroming op de Steenweg garanderen. Op de N78 rijdt verkeer ter hoogte van de rotonde in elke richting over één rijstrook. De weghelften worden gescheiden door een middenberm. De vroegere rechtsafslagstroken op de N78 zijn verdwenen en bieden nu ruimte voor langsparkeren.

Vanuit de Rekemerstraat kan verkeer voortaan via een aparte afslagstrook rechts de Steenweg opdraaien richting Maasmechelen. Fietsers en voetgangers kunnen op die plaats vanop een middeneiland oversteken. Voor een betere bereikbaarheid van de winkels langs de N78 is er een een linksafslagstrook voorzien ter hoogte van de bushaltes voor verkeer komende van Maasmechelen.
 

Tevreden terugblik

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Lanaken blikken tevreden terug op de werken. De herinrichting gebeurde binnen de vooropgestelde termijn en ook de minderhinder-maatregelen misten hun doel niet. Doorgaand verkeer op de Steenweg tussen Lanaken en Maasmechelen kon steeds via één versmalde rijstrook langs de werfzone rijden. Enkel gedurende een korte periode was er een omleiding nodig voor verkeer richting Lanaken. Ook voor fietsers, voetgangers en plaatselijk verkeer troffen we gepaste maatregelen.
 

Bedankt voor uw begrip!

AWV en de gemeente beseffen dat wegeniswerken zonder hinder niet mogelijk zijn en bedanken iedereen voor het opgebrachte geduld en de goede verstandhouding. Heeft u daarentegen nog suggesties of opmerkingen om de dienstverlening te verbeteren, dan mag u dit steeds laten weten aan uw bereikbaarheidsadviseur Frederik Bronckaerts via frederik@bereikbaarheidsadviseur.be of T 011 43 38 55.