Kunstwerk Fractoli siert het dienstencentrum

Op 1 september 2017 werd het nieuwe Dienstencentrum “Aan de Statie” van het OCMW Lanaken in gebruik genomen. Omdat bij een nieuw openbaar gebouw een passend kunstwerk hoort werden verschillende kunstenaars uitgenodigd om een ontwerp uit te werken. Anderhalf jaar later siert het 2 meter hoge kunstwerk “Fractoli” van kunstenares Caroline Coolen de voorkant van het dienstencentrum.

Een samengestelde jury selecteerde uit een 6-tal werken het kunstwerk “Fractoli” van kunstenares Caroline Coolen uit Sint-Truiden. Fractoli is een hybride figuur uit brons van bijna 2 meter hoog. Het lichaam suggereert een jas en schoeisel te dragen. Het jasje wappert in de wind en ondersteunt zo de dynamiek van de houding.

Aan het kunstwerk “Fractoli”, dat een mooie plek kreeg op de ovonde aan de voorkant van het dienstencentrum, hangt een prijskaartje van circa € 18.000. De plaatsing en de aanplant van zomerheide rondom het kunstwerk werden uitgevoerd door de gemeentelijke technische dienst.

Kunstwerk Fractoli

Over het kunstwerk

Het hoofd van “Fractoli” is een stapeling van romanescokooltjes of torenkooltjes. Deze zijn zeer bekend omwille van hun fractale structuur waarbij de vorm zich eindeloos herhaalt in steeds kleiner wordende identieke vormen. Deze wiskundige structuren komen vaak voor in de natuur. Deze schoonheid bindt kunst aan wetenschap. Naast de oneindige herhaling en een link met de mensheid (geboren worden-voortplanten-sterven), staat het ook voor het complexe, maar fragile brein van de mens en het ondoorgrondelijke van de werking van de hersenen. De figuur staat in dynamische houding, complementair aan de strakke, functionele architectuur van het gebouw. De inbreng van flora (torenkooltjes) is ook aanvullend op de omgeving die gedomineerd wordt door architectuur en cultuur. De structuur van de jas is die van berkenschors, samen met de aanplant van heide een link met de natuurlijke vegetatie van het nabije Kempisch plateau. Ook de maaskei is een link met de oorspronkelijke omgeving. Op deze manier gaat het over identiteit zonder letterlijk te zijn.

Kunstwerk Fractoli

Over de kunstenares

Caroline Coolen studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze stelt geregeld tentoon in binnen- en buitenland. Naast haar autonome sculpturen, installaties en tekeningen, heeft zij ook werk in de publieke ruimte. In 2010 kwam de eerste eigen publicatie ‘RAW’ uit naar aanleiding van de provinciale prijs voor beeldende kunst in Antwerpen. Ze ontleent haar kleur- en vormrijke fantastiek aan beelden die zij als treffend ervaart. Honden, bomen, reiservaringen krijgen door haar vervorming of uitvergroting iets hallucinant prettigs. Coolen behaalde ook diverse gerenommeerde prijzen met als meest recente de Laureaat Grote prijs Ernest Albert voor Tekenkunst en Grafiek in Mechelen.

Kunstwerk Fractoli