Herinrichting Populierenlaan: fase 2 start op dinsdag 12 november

Eerder dit jaar startten de gemeente Lanaken en rioolbeheerder Fluvius met de herinrichtingswerken in de Populierenlaan. Het gedeelte tussen de brug over de Zuid-Willemsvaart en de Rekemerstraat werd intussen volledig vernieuwd (fase 1). Vanaf dinsdag 12 november start fase 2 tussen de Rekemerstraat en de Burgemeester Delwaidelaan.

Nieuwe fasering voor vlotter werk en betere bereikbaarheid
De werken tussen de Rekemerstraat en de Burgemeester Delwaidelaan zouden aanvankelijk worden opgesplitst: van de Rekemerstraat tot aan de Proxy Delhaize en vanaf daar tot aan de Burgemeester Delwaidelaan. Maar door de combinatie van een lange uithardingsperiode voor de betonnen rijweg en de aankomende winterperiode besluiten we om de volledige zone in één keer uit te voeren. Zo kunnen we vlotter en beter werken, en blijft iedereen zo goed mogelijk bereikbaar.
 

Hoe voeren we de werken uit?
De werken tussen de Rekemerstraat en de Burgemeester Delwaidelaan vatten aan op dinsdag 12 november. De aannemer begint aan de kruising met de Rekemerstraat en werkt in de richting van de Steenweg. Stuk voor stuk breekt hij de bestaande verhardingen op, legt hij de riolering aan en maakt hij de huisaansluitingen. Daarna volgt de wegopbouw met nieuwe rijweg en fiets- en voetpaden. Zonder weerverlet of onvoorziene werfomstandigheden is het einde van deze werken voorzien in april 2020.
 

Woningen werfzone beperkt met auto bereikbaar, te voet steeds toegankelijk
Woningen in de werfzone zijn slechts beperkt en in functie van de werken met de auto bereikbaar. Wanneer de aannemer een sleuf voor de oprit trekt, is de toegang sowieso onderbroken. Na de werkuren (7 – 17 uur) en in het weekend probeert de aannemer de toegang met de auto waar mogelijk te garanderen. Parkeer uw auto echter zo vaak mogelijk buiten de werfzone. Zo kan de aannemer vlotter werken, geraakt u niet ingesloten en vermijdt u schade aan uw wagen. Te voet en met de fiets blijven woningen steeds bereikbaar.
 

Tijdelijke werfweg extra troef
Omdat wegeniswerken onvermijdelijk voor extra hinder zorgen, engageren we ons samen met de aannemer voor de aanleg van een tijdelijke werfweg langs de werfzone. Deze werfweg wordt aangelegd aan de bovenzijde van de Populierenlaan (zijde Proxy Delhaize), van iets voor de Burgemeester Delwaidelaan tot aan de Schoolstraat. De werfweg is een extra troef om handelaars, kleuterschool en bewoners zo goed mogelijk bereikbaar te houden.

De inrichting van de tijdelijke werfweg vraagt om enkele specifieke verkeersmaatregelen:

  • Op de werfweg is er uitsluitend eenrichtingsverkeer mogelijk in de richting van de Schoolstraat
  • In de Schoolstraat, tussen de Populierenlaan en de Kleinveldlaan, geldt eenrichtingverkeer richting Kleinveldlaan. Het overige stuk blijft dubbelrichting. Komende van de Groenstraat moet verkeer dus verplicht rechts afslaan naar de Kleinveldlaan, komende van de Kleinveldlaan verplicht linksaf richting Groenstraat.
  • De Burgemeester Delwaidelaan wordt afgesloten ter hoogte van de werfweg. Zo vermijden we dat verkeer in de tegenrichting de werfweg oprijdt. Ook de d’Asprémont Lyndenlaan en de Pater Verboislaan lopen dood op de werfzone.

Detail werfweg Populierenlaan

 

Opnieuw via Rekemerstraat naar Oud-Rekem
Nu de werken tussen de Vaart en de Rekemerstraat én de AWV-rotonde aan de Steenweg zijn afgerond, kan vanaf volgende week plaatselijk verkeer richting (Oud-)Rekem opnieuw via de Rekemerstraat rijden. Let op: het vernieuwde stuk van de Populierenlaan blijft een werfzone zonder markeringen en signalisatie. In Oud-Rekem worden bovendien de bloembakken teruggeplaatst zodat er geen doorgaand verkeer meer mogelijk is. Via zowel de Groenstraat als de Rekemerstraat blijven woningen in de zijstraten van de Populierenlaan maximaal met de wagen bereikbaar. Ook fietsers kunnen steeds de werfzone passeren via de parallelle wegen Groenstraat en Rekemerstraat. Doorgaand verkeer van en naar Uikhoven volgt nog steeds de grote omleiding via de Windmolenweg, de Langweidestraat en de Uikhovenweg.
 

Hinder voor reizigers De Lijn blijft beperkt
Door de werken past De Lijn het traject van buslijn 25 aan. Reizigers van de halte ‘Populierenlaan’ (Steenweg) worden verwezen naar vervanghalte ‘Bovenwezet’, ter hoogte van de Spar. Reizigers van de halte ‘Kerk’ (enkel rijrichting Uikhoven) worden verwezen naar de tijdelijke halte in de Populierenlaan net voorbij het kruispunt met de Rekemerstraat. Plan uw reis op www.delijn.be.
 

Meer info
Surf naar www.lanaken.be/werkenrekem voor meer info over de werken, de fasering en de verkeersmaatregelen. Voor updates rechtstreeks in uw mailbox kan u zich inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief op www.lanaken.be/nieuwsbrief.