Gemeente zet in op fietsveiligheid langs het kanaal in Rekem

De weg ‘Kanaal’ in Rekem is een verbinding tussen Oud-Rekem en Boorsem. Deze weg is in de eerste plaats een belangrijke fietsroute voor scholieren, pendelaars en recreanten en heeft om die reden ook de vorm en breedte van een gewoon jaagpad.

De verbinding wordt de afgelopen jaren door gemotoriseerd verkeer gebruikt als sluipweg tussen Lanaken en Maasmechelen. Maar door de beperkte ruimte op de weg is een combinatie van fietsers en motorvoertuigen onveilig. De fietsers worden er onderdrukt door achterliggende motorvoertuigen en worden gedwongen om in de berm te fietsen. Als gevolg ontstaan er ongevallen waarbij de fietser ten val komt.

Om de verkeerssituatie voor fietsers veiliger te maken zal de weg voortaan ook echt als jaagpad gebruikt worden. Dit wil zeggen dat motorvoertuigen hier niet meer toegelaten worden en dat de verbinding voortaan alleen dient voor trage weggebruikers.

Verkeersborden zullen aangeven dat de toegang tot de weg voortaan verboden is voor motorvoertuigen met meer dan twee wielen met uitzondering van de lokale bewoners. Dit is dezelfde situatie als op andere jaagpaden langs het kanaal. De gemeente Maasmechelen voorziet dezelfde verkeersborden op het grondgebied van Maasmechelen.

Jaagpad Rekem