Geen grote evenementen in september, wel een aangepast zomerprogramma

De 3 grote gemeentelijke evenementen die voor september gepland stonden, worden geannuleerd. Aanleiding is uiteraard de coronacrisis. Normaal gezien zou het Oldtimertreffen plaatsvinden van 4 tot en met 6 september. De Limburg Fietsvierdaagse was gepland van 10 tot en met 13 september en de Maasrun stond op zondag 27 september in de agenda. Op dit moment maakt de gemeente werk van een alternatief zomerprogramma.

Hoewel er door de nationale veiligheidsraad nog geen beslissingen zijn genomen over de evenementen in die periode, valt te verwachten dat ‘social distancing’ gegarandeerd moet worden. Dat is onmogelijk tijdens deze 3 evenementen. Bovendien zijn er nog een aantal argumenten die geleid hebben tot deze spijtige beslissing. Finaal moet de gezondheid van bezoekers en deelnemers voorop gesteld worden en is het annuleren de enige juiste beslissing.
 
Maasrun
 
Voor het Oldtimertreffen en de Limburg Fietsvierdaagse gold dat er routes lopen op Nederlands grondgebied, waarvoor nog vergunningen vereist waren en bevoorradingsposten zijn voorzien. Het is erg onzeker of die vergunningen zouden bekomen worden. Bovendien bestaat het risico dat als de gemeente nu doorgaat met de voorbereidingen en onkosten maakt, dat de gemeente binnen enkele weken alsnog via de nationale veiligheidsraad moeten besluiten dat de evenementen niet plaats mogen vinden. Met de verantwoordelijke diensten werden alle opties bekeken maar annuleren bleek de enige juiste conclusie te zijn.
 
Een alternatief zomerprogramma in Lanaken
De Limburg Fietsvierdaagse én de Maasrun zullen op een alternatieve manier georganiseerd worden. Fietsliefhebbers zullen zo wel nog de hele zomer aan hun trekken kunnen komen met enkele verwijzingen naar de Limburg Fietsvierdaagse. Ook de Maasrun zal op 27 september op de één of andere manier in Lanaken kunnen gelopen worden.  De gemeente vindt het belangrijk dat er deze zomer toch nog heel wat leuke activiteiten plaatsvinden waarbij er rekening gehouden wordt met de regel van 1,5m afstand houden. Ook wordt bekeken om de horeca en middenstand te betrekken. Er wordt momenteel gewerkt aan een zomers programma in Lanaken met tal van kleinere evenementen en activiteiten op verrassende plaatsen in heel de gemeente met een aanbod voor jong en oud.
 
Meer info over het aangepast activiteitenprogramma in Lanaken volgt zeer binnenkort.