Faher… onderweg van Afghanistan naar Lanaken

Wie sinds april het recyclagepark bezocht heeft is Faher wellicht al tegen het lijf gelopen. Faher komt uit Afghanistan en is daar 4 jaar geleden op 17 jarige leeftijd gevlucht voor de oorlog. Via heel wat omwegen en tussenstops is hij uiteindelijk in Lanaken terechtgekomen. Om zo goed mogelijk te integreren in onze maatschappij kan hij in een speciaal statuut voor 1 jaar aan de slag bij de gemeente. Faher is een jongen met een bijzonder verhaal.


Als we Faher ontmoeten op het recyclagepark valt meteen op dat deze vriendelijke jongeman heel goed Nederlands spreekt. Dat is niet toevallig. “Ik vond het heel belangrijk om zo snel mogelijk de taal te leren. Door met de mensen te praten leer je het snelst Nederlands” zegt Faher.

Ik was 17 jaar, stond op het punt om mijn examens af te leggen en verder te studeren aan de universiteit toen mijn vader werd vermoord.

Faher
 

Afkomst

Faher is afkomstig uit Afghanistan. Daar woonde hij met zijn ouders, broers en zussen in Taraki, een plaats in de provincie Khost, een 200-tal kilometer onder hoofdstad Kabul. Faher is naar Europa gekomen nadat de Taliban zijn vader heeft vermoord. “Mijn vader was dokter in een ziekenhuis en had ook een apotheek. Omdat mijn vader Amerikaanse soldaten in het ziekenhuis verzorgd heeft werd hij omgebracht door de Taliban.” vertelt Faher. “Ik was 17 jaar, stond op het punt om mijn examens af te leggen en verder te studeren aan de universiteit toen mijn vader werd vermoord. Door wat de oorlog ons heeft aangedaan kon ik niet in Afghanistan blijven. Je hebt daar geen toekomst. Als je in Afghanistan succes hebt, omdat je gestudeerd hebt, dokter bent of een succesvolle zaak hebt, dan staat de Taliban aan je deur. Je wordt gedwongen om te betalen of om ze te helpen en als je dat niet doet loop je te veel risico.”

 

De lange reis naar Europa

“Ik ben samen met mijn broer en vele andere mensen uit de provincie vertrokken naar Europa. Mijn broer werd al snel door de politie in Iran opgepakt en terug naar Afghanistan gestuurd. Ik ben in totaal 43 dagen onderweg geweest. We reisden in grote groepen van 50 tot 80 personen. We werden allemaal in kofferbakken van auto’s gestopt zodat de politie ons niet zou zien”. Faher werd in de kofferbak van een Toyota Corolla naar de Iraanse grens met Turkije gebracht.

De grens overstreken via de weg was geen optie. “Je werd beschoten door sluipschutters als je werd gezien. Daarom klommen we ’s nachts over de bergen. Na 13u bereikten we Turkije.” zegt Faher. Het vervolg werd er niet gemakkelijker op. Om Griekenland te bereiken moest een gevaarlijke route met de boot worden afgelegd. “De boot moesten we zelf maken. Die werd opgeblazen en er werden houten balken ingezet waarop de mensen konden zitten. Met 35 mensen in één boot. Ook vrouwen en kinderen. Onze boot had geluk. Iedereen heeft het gehaald. Van de boot na ons zijn 5 mensen verdronken.”

Ik wil werken en studeren. Ik ben bezig met het halen van mijn rijbewijs en als mijn Nederlands beter is wil ik verder gaan studeren.

Faher 2
 

België gekozen om te studeren

Van Griekenland vervolgde Faher zijn reis via Macedonië, Servië, Hongarije, Slovenië en Oostenrijk naar Duitsland. Daar nam hij de trein tot in Brussel- Noord en werd hij opgevangen door het Rode Kruis. “Ik heb voor België gekozen omdat ze in Afghanistan vertelden dat je in België meer kansen krijgt om te studeren. Ik wil een toekomst opbouwen en verder studeren. Daarom vind ik de taal leren en een rijbewijs behalen zo belangrijk. Als ik een rijbewijs heb, kan ik mij makkelijker verplaatsen naar school. Maar eerst moet mijn Nederlands beter worden zodat ik alles goed begrijp en les kan volgen. Het probleem is dat de mensen zo snel praten en in Brussel en Antwerpen praten ze ook weer anders dan in Lanaken.”
 

De droom van een eigen zaak

Faher beseft dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Maar hij wil iets van zijn leven maken. “Ik ben jong. Ik word 21 jaar deze maand. Ik wil werken en studeren. Ik ben bezig met het halen van mijn rijbewijs en als mijn Nederlands beter is wil ik verder gaan studeren. Dan wil ik verpleegkunde en business management gaan volgen. Graag zou ik eerst in een ziekenhuis gaan werken. Maar mijn droom is om ooit een eigen zaak te hebben.”
 

Faher 3
 

Het werk bij de gemeente

Hopelijk ziet de toekomst voor Faher er rooskleurig uit. Momenteel heeft hij bij de gemeente Lanaken een tijdelijk contract van 1 jaar en werkt hij op het recyclagepark. Op die manier kan hij zich integreren in onze maatschappij en leert hij de taal beheersen. Als dat jaar om is zal hij ergens anders aan de slag moeten. “Mensen brengen hier veel afval naar toe. Alles moet in een aparte container. Ik moet controleren of het in de juiste container wordt gegooid en opruimen. Oudere mensen help ik ook met zware materialen. De collega’s en mensen zijn heel fijn en heel vriendelijk. Ik ben blij dat ik hier ben. Ik doe het graag.”

Faher is een erkend vluchteling en woont in Veldwezelt. Hij heeft net zoals zovelen er een lange en gevaarlijke reis voor over gehad om in Europa te geraken. Met de hoop hier een beter leven te kunnen opbouwen.

Veel geluk Faher!