Belevingscontainer in Smeermaas geeft start aan opwaardering van de grensovergang

Maandag 22 juni werd de verwachte belevingscontainer geplaatst in Smeermaas, aan de grensovergang tussen Maastricht en Lanaken, waar Kajak Maasland zijn stockage, administratie en vertrek voorziet. Deze belevingscontainer biedt een oplossing aan het slordige, onoverzichtelijke en onvolledige beeld dat men nu heeft bij het binnenrijden, wandelen of fietsen van de gemeente Lanaken.

Deze prachtige plek aan de Maas wordt een unieke rust-, pauze-, of startplaats voor kajaktochten, fietsroutes en wandelingen, met een kwalitatief onthaal, duidelijke signalisatie en een prachtig uitzichtplatform. Een echte aantrekkingspool voor recreanten en eigen inwoners om te komen genieten van wellicht het mooiste stukje Grensmaas!
 
Voor de aankleding van de container is er gekozen voor natuurlijke elementen zoals hout en spiegelende panelen, waardoor de container mooi opgaat in de omgeving en het spectaculaire uitzicht van de Maas dichter bij de bezoekers en inwoners wordt gebracht.
 
Zitmeubilair en bebording langs de Maas
Na de plaatsing van de container zal de aankleding en signalisatie verder worden uitgerold. Samen met het Regionaal Landschap Kempen & Maasland wordt er zitmeubilair en bebording langs de Maas voorzien. Verder wordt er gezorgd voor looproutes aan de hand van stapstenen, stickers en wandelafstanden vanaf de openbare parkings (het OC Jeugdpark en de kerk) tot aan het water.
 
Samen met de grondleggers van Smeermaas floreert, de feitelijke vereniging Smeermaas City, zal de gemeente Lanaken de brug over de Zuid-Willemsvaart (op de Brugstraat) aankleden met een moderne, beplante balustrade.
Al deze initiatieven zullen zorgen voor meer uitstraling en beleving in Smeermaas. Het gemeentebestuur hoopt alles spoedig af te ronden en in de zomermaanden een plechtige opening te organiseren.
 
De kostprijs van de belevingscontainer bedraagt € 25.000 waarvan 50% gesubsidieerd wordt door Toerisme Limburg in het kader van verbeteringen aan het toeristisch fietsroutenetwerk door het aanleggen van een fietsvoorziening of een toeristisch belevingselement.
 
Belevingscontainer 1
 
Belevingscontainer 2
 
Balustrade Brugstraat
 
Tekening belevingscontainer