Nieuws

 • Sinterklaas Sinterklaaszoektocht : wie zoekt die vindt ! 29 november 2020

  Vanaf zaterdag 14 november tot en met zondag 6 december vindt de Sinterklaaszoektocht plaats.

 • hemelwaterput Aanvullende premie voor het plaatsen van een hemelwaterput met pompinstallatie 01 december 2020

  Studies tonen aan dat droge periodes zoals de zomers van 2018 en 2019 steeds frequenter zullen voorkomen. De droogtetrend zette zich voort in 2020. Zuinig en slim omgaan met hemel-, drink- en grondwater is belangrijker dan ooit.

 • Rap op stap Dienstverlening Rap op Stap 01 december 2020

  Omwille van corona gaan deze zitdagen voorlopig enkel door op afspraak.
  Een afspraak maken kan via maasland@rapopstap.be of 011/23 24 95.  Wil je er een dagje tussenuit of met vakantie? Laat je budget dit niet toe? Kom dan langs bij de zitdag van Rap op Stap.

 • Depot Margo Toelage van 4.500,00 euro aan Depot Margo 01 december 2020

  Bijna één op zeven Limburgers leeft onder de Europese armoedegrens. Het sociaal distributieplatform Depot Margo - een project binnen RIMO Limburg vzw - helpt deze kwetsbare groep aan voordelige gezonde voeding en kwaliteitsvolle producten

 • voedselverlies Webinars voedselverlies 01 december 2020

  Centrum Duurzaam Groen organiseert samen met de gemeente Lanaken van september t.e.m. december 2020 gratis online workshops voor particulieren. Er worden telkens 5 tijdstippen voorzien in de betreffende maand.

 • bosaanplant Lanaken zoekt gronden om te bebossen 01 december 2020

  De Vlaamse regering stelt in haar regeerakkoord 10.000 extra hectare bos in het vooruitzicht tegen 2030. De eerste 4.000 hectare wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir realiseren tegen 2024. De helft daarvan moet van de Vlaamse overheid en de lokale besturen komen. Andere actoren zoals natuurverenigingen en private eigenaars moeten de andere 2.000 hectare op zich nemen.

 • DSCF5728 Achiel Geurts wint milieuprijs 2019! 27 november 2020

  De milieuprijs 2019 werd eind oktober overhandigd aan imker Achiel Geurts. Hij is voorzitter van de Bijentelersbond Lanaken, secretaris van het Federale Imkersverbond vzw en redacteur van het tweemaandelijks Federaal Imkersblad. Daarnaast organiseert hij cursussen voor beginnende imkers en runt hij het Bijenteeltmuseum Lanaken. Hij denkt ook al jaren mee met het milieubeleid van de gemeente. Het beeldje werd gemaakt door kunstenaar Alejandro Chavez Saenz.

 • input En de 5 genomineerde namen zijn... 30 november 2020

  Op “De Stem van L” gingen we de afgelopen weken op zoek naar een nieuwe naam voor de het gebouw op de Koning Albertlaan waar nu de bibliotheek gevestigd is. De bibliotheek zal er blijven en ook het Huis van het Kind, de Spelotheek en dienst erfgoed worden er ondergebracht.

  58 inwoners lieten de afgelopen weken hun creativiteit de vrije loop en stuurden hun naamvoorstel in. Daarna maakte een kerngroep, die bestond uit medewerkers van de betrokken diensten, een selectie uit de ingestuurde voorstellen zoals omschreven in de vooraf vastgelegde spelregels.

 • Gemeente Lanaken Poster #StatiegeldYesWeCan 24 november 2020

  Meer dan honderd bedrijven, gemeenten en organisaties zeggen
  “Statiegeld, Yes We Can!”

 • william-moreland-8wWpDF4Av-Y-unsplash Vogelgriepvirus H5N8: Aanvullende maatregelen voor particuliere houders van pluimvee en vogels 16 november 2020

  Op 13 november 2020 werden in een vogelopvangcentrum (VOC) in Oostende de eerste besmettingen van het H5N8 vogelgriepvirus vastgesteld bij 3 wilde vogels. Helaas bevestigt dit nieuws dat het vogelgriepvirus, waarvoor het FAVV eind oktober waarschuwde, nu ook in België aanwezig is bij wilde vogels. Op advies van het FAVV nam Minister van Landbouw David Clarinval aanvullende preventieve maatregelen. Alleen door het strikt naleven van deze maatregelen moeten worden onze dieren beschermd. Vanaf zondag 15 november zullen naast professionele bedrijven, nu ook particuliere houders van pluimvee hun dieren moeten ophokken of afschermen. Daarnaast worden ook alle verzamelingen van pluimvee en vogels strikter gereguleerd.

 • Ontmoetingsplekv3 We hebben al 20 naamvoorstellen ontvangen voor onze ontmoetingsplek. Wat is jouw idee? 13 november 2020

  Hoe zou jij een plek noemen waar jongeren samenkomen, studeren en gamen?
  Waar gezinnen met kinderen boeken uitlenen en een bezoekje brengen aan Kind en Gezin.
  Waar je op het gemak de krant kan lezen of surfen op internet?
  Een plek waar je nieuwe dingen ontdekt en bijleert.
  Want dat wordt deze plek, in het gebouw van de bibliotheek.

  De bibliotheek zoals je die nu kent is binnenkort verleden tijd. De bibliotheek, het Huis van het Kind, de dienst erfgoed en de Spelotheek worden binnenkort allemaal ondergebracht onder hetzelfde dak! We zoeken een naam voor deze plek en willen jullie ideeën horen. Je kan je voorstel indienen tot 22 november op www.deStemvanL.be/ontmoetingsplek

 • geschenkkaart Verlenging gemeentelijke geschenkkaarten 13 november 2020

  Heeft u nog gemeentelijke geschenkkaarten ?

 • foto geluid Hinderlijk laagfrequent bromgeluid in Lanaken wordt aangepakt 09 november 2020

  In de omgeving van Lanaken worden al enkele jaren klachten gemeld over een hinderlijke laagfrequente ‘bromtoon’. Op verzoek van de gemeente Lanaken, heeft de Afdeling Handhaving van het departement Omgeving in dit kader een onderzoeksopdracht uitgeschreven om de bromtoon en de vermoedelijke oorzaken hiervan verder te onderzoeken. Dit akoestisch onderzoek werd in november 2019 opgestart en werd onlangs definitief afgerond. De geluidsproblematiek is geanalyseerd, wordt aangepakt en verder opgevolgd door alle betrokken partijen.

 • Oud papier v2 Voorlopig geen papierinzameling in Veldwezelt 03 november 2020

  Door de nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan mag de inzameling van papier en karton door verenigingen (Wottelzekskes en KSA) niet plaatsvinden. Daarom kan de papierinzameling aan de sporthal in Veldwezelt voorlopig niet georganiseerd worden op de 1ste zaterdag van de maand. Inwoners kunnen voor het papier en karton wel terecht op het containerpark.

 • Knipsel3 Openbaar onderzoek Stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027 18 september 2020

  Van 15 september 2020 tot en met 14 maart 2021 kunt u uw mening geven over de ontwerpen van stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027.

 • Kunstkoepel Kunstkoepel academie voor beeld 16 juni 2020

  Schuilt er een kunstenaar in jou? Ben je graag creatief bezig? Benieuwd naar de grote speeltuin van de beeldende kunst?
  Dan is Kunstkoepel Academie voor Beeld dé plek waar je moet zijn.
  In onze academie kan je tekenen, schilderen, drukken, kleien, animeren en nog veel meer.

 • Speelbos Speelbos in het Neerharenbos 16 juni 2020

  Het bos is de allerleukste speeltuin. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen, … Kinderen mogen er naar hartenlust ravotten en klauteren.

 • Vlag De Bessem Mooie stukken gevrijwaard voor de toekomst 16 juni 2020

  De dienst Erfgoed krijgt geregeld inwoners over de vloer die erfgoedstukken aan de gemeente willen schenken, om het op die manier te vrijwaren voor de toekomst en het te bewaren voor het nageslacht.

 • Corona huurproblemen beeld Corona-gerelateerde huurproblemen van een woning 16 juni 2020

  Private huurders en verhuurders van een woning die problemen ondervinden door de coronacrisis kunnen de Vlaamse Ombudsdienst vragen tussen hen te bemiddelen.

 • senioren Heb jij een luisterend oor voor kwetsbare senioren? 16 juni 2020

  Beschik jij over een luisterend oor? En zou jij graag je steentje willen bijdragen als vrijwilliger? Dan ben jij misschien wel de juiste persoon om ons bezoekersteam terug nieuw leven in te blazen!

 • logo-klimaatgezond-2 Klimaatgezonde maatregelen: energiescans voor bedrijven en renteloze energielening voor inwoners 16 juni 2020

  De gemeenteraad keurde in mei twee klimaatgezonde maatregelen goed. Bedrijven ontvangen voortaan een premie voor het laten uitvoeren van een energiescan en inwoners krijgen de Limburgse renovatielening zonder rente aangeboden. Twee klimaatgezonde maatregelen voor het behalen van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen.

 • Maatregeleninlanaken2 Corona: Maatregelen in Lanaken

  Naast de maatregelen die de federale regering genomen heeft om de verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft ook Gemeente Lanaken enkele beslissingen genomen.

  Hier lees je de laatste updates over de dienstverlening en activiteiten.

 • coronavirus Informatie over het Coronavirus

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft op de website www.info-coronavirus.be alle informatie over het Coronavirus ter beschikking gesteld. De “veel gestelde vragen” worden doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie van het virus in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen. Burgers kunnen op de website ook per mail hun vragen kwijt of kunnen de FOD Volksgezondheid bellen op het gratis info-nummer 0800 14 689. Volg ook @be_gezondheid op Twitter voor de laatste info.

 • Tekening-OC-Neerharen-web Denk aan de buren van de ontmoetingscentra 03 december 2019

  Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Wandelgebied Pietersheim Wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel - een Belgische primeur! 15 juni 2020

  Vandaag werd het wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut (www.wanderinstitut.de) toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, een primeur voor België! Pietersheim, gelegen in Lanaken, is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij Pietersheim als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, was na 10 jaar toe aan vernieuwing. De routes werden in samenspraak met alle betrokkenen onder de loep genomen en aangepast. Deze vernieuwing werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dankzij de financiële steun van de gemeente Lanaken, Provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen.

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…