Nieuws

 • LFG Heb jij last van laagfrequent geluid? Laat het ons weten! 14 december 2018

  Laagfrequent geluid is geluid met een frequentie onder de 100 Hertz en kan afkomstig zijn van de industrie, machines, ventilatoren en dergelijke. Maar het kan ook komen van zwaar verkeer zoals treinen, vliegtuigen en wegverkeer van vrachtwagens. Hoe lager de frequentie van het geluid, hoe lager de toon. Het wordt dan ook ervaren als zwaar gebrom, gezoem of als een druk die gevoeld wordt op de oren, het hoofd, de keel of de borst. Heeft u hier last van? Laat het ons weten via de enquête!

 • Beslissing plan-MER over de aanvraag tot planologisch attest voor steenfabrieken Nelissen 14 december 2018

  De dienst Mer heeft beslist dat er aangetoond is dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-Mer niet nodig is. De screeningsnota en de beslissing kan u raadplegen via de website van de dienst Mer op www.mervlaanderen.be (dossiernummer SCRPL18036) en bij de dienst omgeving in het het gemeentehuis van Lanaken.

 • kerstshoppen Kerstshoppen in Lanaken 11 december 2018

  Gratis parkeren, ontspannen shoppen, en gezellig iets drinken, dan kom je natuurlijk naar Lanaken!

 • Sportkampioenen 2018 Sportkampioenen in de bloemetjes gezet 10 december 2018

  Op vrijdag 7 december werden alle sportkampioenen van de gemeente Lanaken uitgenodigd voor de hulde in het Cultureel Centrum. De meeste kampioenen kwamen van de plaatselijke clubs, maar ook de individuele sporters die elders in een club zijn aangesloten werden niet vergeten. Zo waren er maar liefst 157 genodigden met hun trainers en /of familie.

 • Afvalophaling Smeermaas kruispunt tijdens eindejaarsperiode 07 december 2018

  Inwoners die in de omgeving van de werken aan het kruispunt wonen kunnen ook tijdens de eindejaarsperiode hun vuilzakken buiten zetten. De technische dienst zal op donderdag 27 december en donderdag 3 januari de vuilzakken ophalen omdat de aannemer verlof heeft.

 • ocmw-klein Sociale dienst verhuist op 13 en 14 december terug naar vaste plek 05 december 2018

  De sociale dienst van het OCMW verhuist op donderdag 13 en vrijdag 14 december naar het vernieuwde Sociaal Huis op de Gasthuisstraat 18. Op donderdagvoormiddag 13 december is er nog een zitdag in het CC Lanaken van 9u tot 11u30. Vanaf donderdagnamiddag en vrijdag 14 december is de dienst enkel nog telefonisch bereikbaar op het nummer T 089 730 060. Uitzonderlijk is er dus op vrijdag 14 december geen zitdag. Vanaf maandag 17 december kunt u terecht in de vernieuwde kantoren op de Gasthuisstraat 18.

 • watermeter Wintertips om bevriezing van de waterleiding te voorkomen

  Hoe bescherm ik de watermeter in mijn meterput tegen de vorst? Hoe bescherm ik mijn leidingen tegen vorst? Wat doe ik als mijn leidingen bevroren zijn? Wat te doen na een vorstperiode? Je leest het hier!

 • everzwijnen Meldpunt voor schade door everzwijnen 04 december 2018

  In het wild levende dieren, waaronder ook het everzwijn, worden gekwalificeerd als ‘res nullius’. Dit betekent dat deze dieren van niemand zijn als ze in vrijheid leven. Er kan dus geen eigenaar of aansprakelijke voor deze dieren worden aangewezen. Om zijn eigendom te beschermen is een eigenaar bijgevolg steeds zelf verantwoordelijk. Hij dient m.a.w. zelf preventieve maatregelen te nemen om schade te voorkomen.

 • Benoveren Het EPC in een nieuw jasje vanaf 2019! 03 december 2018

  In 2008 werd het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor verhuur. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van het gebouw.
  Inmiddels is het EPC al goed ingeburgerd en zijn reeds meer dan 1 miljoen EPC’s ingediend voor het Vlaamse woningenbestand.

  Tien jaar na de lancering van het EPC, wordt nu gewerkt aan een grondige uitbreiding ervan. Het nieuwe EPC zal gelanceerd worden in januari 2019. Het vernieuwde EPC wil nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.

 • Kerstwandeling Kerstwandeling - za 22 december 03 december 2018

  Ook dit jaar kan je in Lanaken deelnemen aan een gezellige kerstwandeling in en rond het bos van Pietersheim. Deze wandeltocht legt de nadruk op gezelligheid en samen eten en drinken met de nodige animatie. Zoals vorig jaar, gaat de opbrengst naar een lokaal goed doel. Dit jaar werken Ronde Tafel Lanaken, Lions Maasland, Kiwanis Lanaken en Fifty-one Club Mosae samen en hebben gekozen om vzw SPEL te steunen. SPEL vzw is een organisatie die via methodieken uit de muziek- en dramatherapie het psychosociaal welbevinden van kinderen en jongeren wil bevorderen en hun sociaal-emotionele ontwikkeling wil stimuleren.

 • oudejaar delijn Begin je feestje dit jaar al op de bus 03 december 2018

  Dankzij de financiële tussenkomst van de provincie en onze gemeente kun je oudejaarsnacht zorgeloos inzetten samen met jouw vrienden en familie. De Lijn brengt je veilig naar jouw feestje en weer naar huis.
  In onze gemeente legt De Lijn deze feestbussen in: Feestbus 405 (Hasselt – Diepenbeek – Lanaken – Maastricht) en Feestbus 416 (Lanaken – Zutendaal – Genk – Hasselt).

 • kerst jongen Kerst in Lanaken - Van 15 t/m 23 december 11 december 2018

  Lanaken wordt van 15 t/m 23 december gehuld in een gezellige kerstsfeer. Tijdens het eerste weekend op 15 en 16 december rijdt een kersttreintje je naar de verspreide standjes van de handelaars. Het tweede weekend kun je op het Kerkplein terecht op de gezellige kerstmarkt.

 • ziemeshinen 7 op 10 jongeren liever cool dan zichtbaar op de fiets

  Tussen 2012 en 2017 stierven 74 fietsers en raakten 6.828 fietsers gewond bij een verkeersongeval in het donker. Vooral jongeren zijn het slachtoffer in het donker: tussen 2012 en 2017 vielen er 16 doden en 2.383 gewonden bij jongeren. Uit een recent onderzoek van een rugzakkenproducent naar verkeersveiligheid en coolness blijkt dat 7 op de 10 jongeren liever cool zijn dan zichtbaar op de fiets. Jongeren vinden reflecterende accessoires minder cool dan kinderen jonger dan 12 jaar en dragen ze ook minder. In het onderzoek bevestigen ouders dat de middelbare school een kantelmoment is. Volgens meer dan de helft weigerde hun kind vanaf dan fluohesjes en andere veiligheidsaccessoires te dragen. Lees de tips op www.ziemeshinen.be

 • de lijn Shoppingpendel van Kesselt naar Lanaken 26 november 2018

  Tussen Kesselt en Lanaken rijdt er op dinsdag en vrijdag een shoppingpendel. Inwoners kunnen hier gratis gebruik van maken om gemakkelijk naar het centrum te komen en terug naar huis te gaan. Lees hier het uurschema.

 • kind en taal Kind en Taal vzw zoekt vrijwilligers! 27 november 2018

  Kind en Taal zoekt vrijwilligers! Voor ieder wat wils!
  Werken met ouders, werken met kinderen, een taalbad, tolken, …
  Mail naar info@kindentaal.be voor meer info!

 • Plan jaagpad Rekem web Gemeente zet in op fietsveiligheid langs het kanaal in Rekem 23 november 2018

  De weg ‘Kanaal’ in Rekem is een verbinding tussen Oud-Rekem en Boorsem. Deze weg is in de eerste plaats een belangrijke fietsroute voor scholieren, pendelaars en recreanten en heeft om die reden ook de vorm en breedte van een gewoon jaagpad.

 • vuurwerk Diervriendelijk feesten! 23 november 2018

  Elk jaar raken tijdens de eindejaarsfeesten dieren vermist, gewond of worden ze binnengebracht in een dierenasiel omdat ze schrikken van vuurwerk. Ze kunnen uitbreken en vluchten waardoor ze zichzelf en andere weggebruikers kunnen verwonden.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • katFB Laat je huiskat onvruchtbaar maken! Vraag je kortingsbon aan 27 november 2018

  Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot. Als extra stimulans geeft de gemeente Lanaken kortingsbonnen weg van 15 euro (kater) en 25 euro (kattin). Deze bonnen kunnen bij de milieudienst aangevraagd worden vanaf 14 februari. De kortingsbonnen zijn geldig tot 30 september 2018 bij een dierenarts in Limburg.

 • Zonnepanelen technische dienst web Daken technische dienst en gemeentelijke basisschool voorzien van zonnepanelen 28 september 2017

  De daken van de refter van de technische dienst en de gemeentelijke basisschool van Rekem werden voorzien van zonnepanelen. Dit initiatief kwam er omdat het gemeentebestuur streeft naar een duurzaam energiegebruik binnen de gemeentelijke gebouwen. Voor de realisatie van dit project werd samengewerkt met de ESCO-dienst van Infrax.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…