Nieuws

 • Omleiding brug Eigenbilzen Afbraak kanaalbrug Eigenbilzen start op 25 februari 19 februari 2019

  Vanaf maandag 25 februari starten werken aan de brug op de Hoefaertweg. Deze zullen tot en met november 2019 duren. Lijn 20a van De Lijn volgt daarom een omleiding in Gellik. Verschillende haltes worden niet of onregelmatig bediend. Een volledig overzicht van de haltes en rijtijden vind je terug op www.delijn.be/lanaken.

 • katFB Laat je huiskat onvruchtbaar maken! Vraag je kortingsbon aan 14 februari 2019

  Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot. Als extra stimulans geeft de gemeente Lanaken kortingsbonnen weg van 15 euro (kater) en 25 euro (kattin). Deze bonnen kunnen bij de milieudienst aangevraagd worden vanaf 14 februari. De kortingsbonnen zijn geldig tot 30 september 2019 bij een dierenarts in Limburg.

 • Jacht Pietersheimbos Neerharenheide Drukjacht everzwijnen op 19 februari: gebied in Pietersheimbos en Neerharenheide niet toegankelijk 14 februari 2019

  Op dinsdag 19 februari van 8u tot 18u is elke toegang voor het publiek in de afgebakende zone van het Pietersheimbos en Neerharenheide verboden. Het Agentschap van Natuur en Bos zal op dat moment een drukjacht op everzwijnen organiseren.

 • Rap op Stap najaarsconcerten Rap op stap organiseert zitdag in onze gemeente 14 februari 2019

  Rap op Stap helpt bij vakantie- en vrijetijdswensen van mensen met een beperkt budget. Vrijetijdsbesteding voor jou en je gezin, familie of vrienden: een daguitstap, culturele uitstap, vakantie of een sportieve activiteit. Steeds op maat en wanneer jij wil! Op 13 maart organiseert Rap op stap een zitdag in Lanaken!

 • 2019 Lanaken N2_Albertknoop_CMYK_Tekengebied 1 Veilige fietsoversteek en vernieuwde bushaltes aan Albertknoop Veldwezelt

  Het Agentschap Wegen en Verkeer legt op de 2e Carabinierslaan (N2) in Veldwezelt een veilige fietsoversteek en vernieuwde bushaltes aan. Dat is nabij de brug over het kanaal en vlakbij de grens met Nederland. Deze locatie ligt aan het Limburgs toeristisch fietsroutenetwerk en zal in de toekomst aansluiten op een nieuwe fietsverbinding van de grensoverschrijdende gebiedsontwikkeling Albertknoop. De werkzaamheden starten half februari en zouden tegen begin april klaar moeten zijn.

 • maatjesproject 2 Maatjesproject Lanaken: Wil jij graag een maatje zijn voor een vluchteling? 14 februari 2019

  Ken jij het Maatjesproject al? Als maatje word je in contact gebracht met een vluchteling in Lanaken. Vluchtelingen hebben behoefte aan contact en willen onze taal en cultuur leren kennen. Als vrijwilliger begeleid en coach je de vluchteling naar zelfredzaamheid.
  Om hierbij te helpen kan je 'maatje' worden van één of meerdere vluchtelingen.

 • zonnepanelen Infoavond zonnepanelen: de zin en onzin? - di 19 februari 14 februari 2019

  Hoewel de periode van subsidiëring voorbij is, blijven zonnepanelen een milieuvriendelijke en economisch interessante investering. In deze sessie leer je meer over de werking ervan.

 • kloemp 8.800 bomen en struiken aangeplant in onze gemeentebossen 14 februari 2019

  In de gemeentebossen werden onlangs ca. 8.800 bomen en struiken aangeplant. Deze werken werden door het maatwerkbedrijf De Winning vzw uitgevoerd en door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) opgevolgd.

 • aanplant KLE Bijna 20.000 nieuwe struiken, 3 km haag en 171 bomen verspreid over 15 landbouwzones 15 februari 2019

  Op 11 februari is De Winning vzw gestart met de uitvoering van het KLE-project (KLE = kleine landschapselementen) in Lanaken. Er wordt voor 38.223 euro geïnvesteerd in de aanplant van 19.480 struiken, 3,1 km haag en houtkanten en 171 hoogstambomen.

 • De Huisdokter Onafhankelijk en duurzaam bouwadvies: De Huisdokter 14 februari 2019

  Renoveren en bouwen is een zeer technische en complexe aangelegenheid. Het is van het grootste belang om de dingen meteen goed aan te pakken en te vermijden dat je ingrepen doet die je later niet meer kunt rechttrekken.

 • sorteren plastics Inzamelen van harde plastics. Wat mag wel? En wat niet? 14 februari 2019

  Veel inwoners brengen hun zachte plastics al naar het recyclagepark. Sinds kort kan iedereen ook harde plastics naar het recyclagepark brengen. Maar wat mag er wel bij? En wat niet?

 • jeugdpark2-web OC Jeugdpark en OC De Helle krijgen zonnepanelen 14 februari 2019

  De daken van het ontmoetingscentrum Jeugdpark in Smeermaas en De Helle in Kesselt worden binnenkort voorzien van zonnepanelen. Beide ontmoetingscentra zullen jaarlijks 17.000 kWh aan groene stroom opwekken.

 • Euh aha milieuvriendelijke voertuigen Van EUH... naar AHA!

  Vlaanderen telt al 33.310 elektrische wagens. Twijfel niet langer en rij ook elektrisch. Mede dankzij de vele initiatieven van de Vlaamse overheid rijden steeds meer Vlamingen milieuvriendelijk. Ook het aantal elektrische wagens en tweewielers stijgt opmerkelijk. Die zorgen voor betere luchtkwaliteit, lagere CO2-uitstoot en beperkte gebruiks- en onderhoudskosten. Dat is beter voor jou, je portemonnee én het milieu. Bovendien betaal je geen belastingen en geniet je nog tot eind 2019 van een zero-emissiepremie. Waar wacht je nog op?

 • Coderdojo Coderdojo - zondag 24 februari 22 januari 2019

  Ben je een meisje/jongen tussen de 7 en 18 jaar?
  Wil je graag leren programmeren?
  Kom naar onze Coderdojo.
  We leren je werken met 'Scratch' of onze Micro:bits.

 • Rap op stap Rap op stap 09 januari 2019
 • Haken voor beginners. Haken voor beginners. 22 januari 2019

  Wil je graag leren haken? Ben je man/vrouw, jong/oud?
  Iedereen is welkom
  Je brengt mee:
  • Haaknaald nr 2,5 en/of 3
  • Katoenen garen geschikt voor haaknaald nr 2,5/3

 • Scala ccl Een terugblik op 2018, CC Lanaken in cijfers gevat 31 januari 2019

  Het cultureel centrum Lanaken kan tevreden terugblikken op een boeiend jaar vol activiteiten met veel publieke belangstelling. We schotelen u graag enkele interessante cijfers voor.

 • Wegwijzer Huis van het Kind Lanaken Doorblader de Wegwijzer van het Huis van het Kind online 14 februari 2019

  Sinds kort is er een wegwijzer beschikbaar voor gezinnen met kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar. In de wegwijzer krijg je een antwoord op vragen over kinderopvang, gezondheid, opvoeding, onderwijs en werk, zwangerschap en geboorte, ondersteuning aan huis, ontmoeting en vrije tijd, geld en inkomen, ... Een antwoord op heel veel vragen dus!

 • Project reflecterende huisnummers opgestart_web Schepencollege geeft startschot voor de verdeling van reflecterende huisnummers 14 februari 2019

  Het gemeentebestuur gaat elke woning en gebouw in Lanaken dit jaar gratis voorzien van een nieuw en eenvormig huisnummer in reflecterend materiaal. Een goed zichtbaar huisnummer kan van levensbelang zijn. In geval van nood kan elke extra seconde die de huisarts, ziekenwagen of brandweer nodig heeft om te zoeken naar het juiste adres een seconde te veel zijn. Er komt geen hernummering. U blijft uw huidige cijfer behouden.

 • Fietspad Langkeukelbeek Aanleg fietspad van Gellik naar Lanaken op de planning 30 januari 2019

  Er komt een nieuw fietspad tussen Gellik en Lanaken om fietsers een veilige en aangename fietservaring te bieden. Het fietspad zal aangelegd worden vanaf de Kounterstraat in Gellik tot aan de Pannestraat in Lanaken-centrum. Daar wordt het verbonden met het bestaande fietspad van het park aan de Langkeukelbeek. Dit park werd verleden jaar, als eerste fase, afgerond en is gelegen tussen het Molenweideplein en de Pannestraat. Studenten kunnen het fietspad gebruiken om gemakkelijk tot aan het Heilig Hart College te geraken en sportievelingen tot aan sportpark Montaignehof.

 • Gratis-shoppingpendel Gratis shoppingpendel van Kesselt en Veldwezelt naar Lanaken verlengd 14 februari 2019

  Tot en met april kan je gebruik maken van de gratis pendelbus van Kesselt en Veldwezelt naar Lanaken. De bus brengt je elke dinsdag en vrijdag naar de winkels in het centrum en de dinsdagmarkt. De heenrit vertrekt op dinsdag en vrijdag om 10u aan de kerk in Kesselt en rijdt via Veldwezelt naar Lanaken-centrum. De terugrit vertrekt op dinsdag om 12u30 aan het cultureel centrum en op vrijdag om 14u45 aan het gemeentehuis. Bekijk hier het uurschema en de verschillende haltes.

 • Neergellikerstraat omleiding Oversteken aan de brug van Briegden wordt veiliger 14 februari 2019

  Het Agentschap voor Wegen en Verkeer gaat in februari de Neergellikerstraat in Gellik aanpakken. Aan de brug van Briegden komt de Neergellikerstraat uit op de Tongersesteenweg (N78). Het oprijden van de Tongersesteenweg vanaf de Neergellikerstraat zorgt voor onveilige verkeerssituaties. Men vertrekt er van op een hellend vlak waardoor het kruispunt niet overzichtelijk is.

 • aanplant Bomen- en struikenverkoop 14 februari 2019

  De natuurvereniging Orchis vzw organiseert dit jaar opnieuw een bomen- en struikenverkoop. Je kan tegen een billijke prijs autochtone en inheemse planten aankopen. Dankzij deze actie zijn er de afgelopen jaren heel wat tuinen ingericht met streekeigen groen. De natuur wordt er beter van!

 • Afval opruimen 266.470 kg afval en zwerfvuil in Lanaken, kost handenvol geld 14 februari 2019

  Verleden jaar hebben de medewerkers van de dienst afvalzorg van de technische dienst voor 266.470 kg afval opgehaald in onze gemeente. Dagelijks gaan 5 medewerkers de baan op om het afval op te ruimen dat door automobilisten en voorbijgangers in de berm wordt gegooid en om de afvalbakken langs openbare wegen, parkings en kerkhoven leeg te maken. Ook het afval dat tijdens evenementen wordt verzameld is inbegrepen.

 • Harry Potter Harry Potter Thema-avond - zaterdag 23 februari 22 januari 2019

  Een lokale afdeling van Zweinstein zal verschijnen in de bibliotheek!
  Ben je een echte Harry Potter fan? Of wil je deze wondere wereld ontdekken?
  Schrijf je dan snel in.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Zonnepanelen technische dienst web Daken technische dienst en gemeentelijke basisschool voorzien van zonnepanelen 28 september 2017

  De daken van de refter van de technische dienst en de gemeentelijke basisschool van Rekem werden voorzien van zonnepanelen. Dit initiatief kwam er omdat het gemeentebestuur streeft naar een duurzaam energiegebruik binnen de gemeentelijke gebouwen. Voor de realisatie van dit project werd samengewerkt met de ESCO-dienst van Infrax.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…