Nieuws

 • Week van de Korte Keten Week van de Korte Keten 14-22 mei 13 mei 2022

  Van 14 tot 22 mei 2022 kan je in heel Vlaanderen weer deelnemen aan allerlei activiteiten die verband houden met de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten. Neem een kijkje op de website voor een leuke activiteit in jouw buurt.

 • Rouwregister-Jeroen-Brouwers---12-mei-2022 Rouwregister Jeroen Brouwers 12 mei 2022

  Naar aanleiding van het overlijden van auteur Jeroen Brouwers opent de gemeente Lanaken een rouwregister. Medeburgers en sympathisanten kunnen hun medeleven betuigen vanaf donderdag 12 mei 11 uur tot en met vrijdag 20 mei in de inkomhal van het gemeentehuis (Jan Rosierlaan 1) tijdens de gebruikelijke openingsuren.

 • Infoborden Oud-Rekem2 Infoborden nemen de bezoeker mee naar het verleden van het Mooiste Dorp van Vlaanderen 11 mei 2022

  Toerisme Lanaken plaatste 16 nieuwe infoborden in het historische centrum van Oud-Rekem. De bezoeker maakt door middel van deze infoborden kennis met de rijke geschiedenis van het Mooiste Dorp van Vlaanderen. De teksten zijn geschreven door echte Oud-Rekem kenners en de foto’s geven een duidelijk beeld van hoe Oud-Rekem er vroeger uitzag. Door de route te volgen ga je als bezoeker terug in de tijd en door de code te scannen krijg je nog meer achtergrondinformatie.

 • Coderdojo CoderDojo Mei - Zondag 29/05/2022 26 april 2022

  CoderDojo Belgium organiseert gratis workshops voor meisjes en jongens van 7 tot 18 jaar.
  Stimuleer je fantasie en creativiteit in de wereld van eentjes en nulletjes.

 • Recyclagepark Lanaken sluit vanaf 5 juni Update vrijdag 13/05/2022: Wegens sluiting: Recyclagepark uitzonderlijk 3 zaterdagen tot 18u geopend 13 mei 2022

  Het recyclagepark van Lanaken sluit vanaf 5 juni tot midden 2023 om een nieuw en gemoderniseerd recyclagepark te bouwen. Vanaf de start van de werken neemt Limburg.net de uitbating van het park over.

  ! Het recyclagepark zal uitzonderlijk langer open zijn op volgende zaterdagen:
  - zaterdag 21 mei tot 18u
  - zaterdag 28 mei tot 18u
  - zaterdag 4 juni tot 18u

 • steph goosens Theater onder begeleiding van Steph Goossens! - Vanaf 10 mei 06 mei 2022

  Ben je een jongen /meisje / X tussen 6 en 12 jaar en wil je al heel lang heel erg graag eens écht acteren op een écht podium? Doe dan mee!
  Steph Goossens is acteur en schrijver en samen met hem maak je een échte theatervoorstelling met videoclips en allerlei muziekjes tussendoor én bovenal met jouw eigen verhaal in de hoofdrol!

 • Logo-Brandweerzone Oost-Limburg Brandweeroefening in Gellik op 9, 16 en 23 mei 06 mei 2022

  Het voormalig kloostergebouw op de Biesweg 18 in Gellik zal op maandag 9, maandag 16 en maandag 23 mei gebruikt worden voor een brandweeroefening van onze brandweerzone BWOL. De oefening gaat telkens door van 18u tot 21u30.

  Onze brandweermensen zullen bij deze oefening een woningbrand nabootsen. Er zal discorook gebruikt worden om de oefening zo realistisch mogelijk te maken. Buurtbewoners worden per brief op de hoogte gebracht.

 • Asfaltwerken E314 boorsem Update asfaltwerken E314 Maasmechelen: vanaf vrijdagavond 13 mei 20u wordt afrit Maasmechelen afgesloten. Grote hinder richting Nederland tot woensdag 18 mei 13 mei 2022

  Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt vanaf 6 mei 2022 gedurende een tweetal weken het wegdek op de E314 richting Nederland, tussen het ecoduct Kikbeek in Maasmechelen en de Nederlandse grens. Deze ingreep moet het rijcomfort en de verkeersveiligheid verhogen.

 • parking Zol Lanaken afgesloten vanaf 4 mei 2022 Parking Bessemerberg wordt afgesloten wegens overlast 04 mei 2022

  De ruime parking op de Bessemerberg, tegenover ZOL Lanaken, wordt vanaf morgen, 4 mei 2022 afgesloten. Dit is een gezamenlijke beslissing van het gemeentebestuur, Agentschap Natuur en Bos (ANB) en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De hele site krijgt in 2023 een nieuwe bestemming. Dan worden twee parkeerstroken opgebroken en aangeplant.

 • Kristof Das Nieuwe autoriteit/geweldloos verzet 09 mei 2022

  Opvoeden is niet evident, nu niet, maar ook vroeger niet en zonder de minste twijfel zal het in de toekomst er niet makkelijker op worden.

 • Fietsherstelpunt gemeentehuis aangepast Nieuwe fietsvlonders en fietsherstelpunten 29 april 2022

  Gemeente Lanaken wil in het kader van “Lanaken fietsgemeente” en het verduurzamen van het particulier vervoer verder inzetten op de fiets. Woon-werkverkeer maar ook recreatief. De gemeente wil dit dan ook ten volle faciliteren. Daarom zijn er recent op twee plaatsen in Lanaken fietsvlonders geplaatst en op drie centrale plaatsen een fietsherstelpunt.

 • klusser Wij hebben 2 openstaande vacatures! 28 april 2022

  - Een juridisch deskundige (bachelor)
  - Een klusser voor onze ontmoetingscentra en sporthallen

 • 20220426 schapen Kristel Vautmans 1 Kristel Vautmans is de nieuwe herderin van Lanaken 28 april 2022

  Op 26 april 2022 is Kristel Vautmans van vzw Limburgs Landschap gestart met de begrazing van het Uilenspiegelpark in Lanaken-centrum. Haar schapen zullen later dit jaar nog een aantal andere gemeentelijke terreinen begrazen.

 • Team duurzaamheid We hebben hem ontvangen, de felbegeerde European Energy Award! 28 april 2022

  De collega’s van het team milieu en duurzaamheid en schepen Christel Gorissen van leefmilieu zijn alvast heel tevreden, een bekroning op het werk en een extra aanmoediging om de beoogde klimaatdoelen te realiseren.

 • Boekstart_baby Boekstartdag - zaterdag 21 mei 06 mei 2022

  Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Dat is leerrijk én gezellig.
  Op deze dag willen we ons aanbod in de kijker zetten voor de allerkleinste.
  Voor jonge & aanstaande ouders.
  Al iets oudere kinderen? Doe dan mee met ouder-kindyoga.

 • Project-ontbijt-en-kunst-lager-onderwijs-GLO'ART Lagereschoolkinderen genieten van ontbijt en kunst bij GLO’ART in Neerharen 27 april 2022

  Leerlingen van lagere school De Bolster uit Neerharen genoten van een overheerlijk ontbijtbuffet en een inspirerende rondleiding tijdens een bezoek aan Kunstcentrum GLO’ART in Neerharen. GLO’ART stampte dit nieuwe initiatief uit de grond nadat het hoorde van het soepproject van de gemeente Lanaken. Hierbij krijgen leerlingen op school een gratis tasje soep aangeboden door de gemeente omdat een goed gevulde boterhammendoos niet voor iedereen vanzelfsprekend is. De school uit Neerharen testte dit project als eerste uit. De komende maanden zullen 1600 kinderen van de basisscholen in Lanaken aan het project deelnemen.

 • Zomerschool Zomerschool in samenwerking met vzw Cogilearning 26 april 2022

  De gemeente Lanaken organiseert dit jaar van maandag 25 juli tot en met vrijdag 5 augustus opnieuw een zomerschool voor kinderen met een leerachterstand. De zomerschool bestaat uit 10 volledige lesdagen van 9u00 tot 16u00. Nieuw dit jaar is de samenwerking met vzw Cogilearning. Zij bieden een grote meerwaarde met hun totaalconcept om kinderen op een zo optimaal mogelijke manier te laten leren. De combinatie leren en beweging staat centraal. Gedurende de hele dag zijn er verschillende leerblokken voorzien afgewisseld met actieve spelvormen.

 • IMG-20220421 Geulerweg project Lanakerheide Neerharen: Geulerweg-Ladderstraat vanaf maandag 25 april afgesloten voor het verkeer 21 april 2022

  Naar aanleiding van de riolerings- en verbeteringswerken in het project Geulerweg - Ladderstraat - Kasteelstraat wordt vanaf 25 april de Geulerweg (gedeelte vanaf de kruising met de Kasteelstraat), de Kasteelstraat en de Ladderstraat (gedeelte tot aan het kruispunt met de Heirbaan) afgesloten voor al het doorgaand verkeer.

 • Paarden Verplichte registratie van weides 24 maart 2022

  Als professionele of particuliere verantwoordelijke van een plaats waar paardachtigen worden gehouden, ben je vanaf nu verplicht om deze ‘inrichting’ te registreren. Dit is het gevolg van een nieuwe Europese diergezondheidswet. Ben je verantwoordelijk voor een stal of weide waar paarden staan? Registreer dit dan tijdig! Je krijgt hiervoor tijd tot 31 juli 2022.

 • Kunstkoepel Kunstkoepel academie voor beeld 16 juni 2020

  Schuilt er een kunstenaar in jou? Ben je graag creatief bezig? Benieuwd naar de grote speeltuin van de beeldende kunst?
  Dan is Kunstkoepel Academie voor Beeld dé plek waar je moet zijn.
  In onze academie kan je tekenen, schilderen, drukken, kleien, animeren en nog veel meer.

 • Speelbos Speelbos in het Neerharenbos 16 juni 2020

  Het bos is de allerleukste speeltuin. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen, … Kinderen mogen er naar hartenlust ravotten en klauteren.

 • Vlag De Bessem Mooie stukken gevrijwaard voor de toekomst 16 juni 2020

  De dienst Erfgoed krijgt geregeld inwoners over de vloer die erfgoedstukken aan de gemeente willen schenken, om het op die manier te vrijwaren voor de toekomst en het te bewaren voor het nageslacht.

 • Corona huurproblemen beeld Corona-gerelateerde huurproblemen van een woning 16 juni 2020

  Private huurders en verhuurders van een woning die problemen ondervinden door de coronacrisis kunnen de Vlaamse Ombudsdienst vragen tussen hen te bemiddelen.

 • senioren Heb jij een luisterend oor voor kwetsbare senioren? 16 juni 2020

  Beschik jij over een luisterend oor? En zou jij graag je steentje willen bijdragen als vrijwilliger? Dan ben jij misschien wel de juiste persoon om ons bezoekersteam terug nieuw leven in te blazen!

 • logo-klimaatgezond-2 Klimaatgezonde maatregelen: energiescans voor bedrijven en renteloze energielening voor inwoners 16 juni 2020

  De gemeenteraad keurde in mei twee klimaatgezonde maatregelen goed. Bedrijven ontvangen voortaan een premie voor het laten uitvoeren van een energiescan en inwoners krijgen de Limburgse renovatielening zonder rente aangeboden. Twee klimaatgezonde maatregelen voor het behalen van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen.

 • Maatregeleninlanaken2 Corona: Maatregelen in Lanaken

  Naast de maatregelen die de federale regering genomen heeft om de verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft ook Gemeente Lanaken enkele beslissingen genomen.

  Hier lees je de laatste updates over de dienstverlening en activiteiten.

 • coronavirus Informatie over het Coronavirus

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft op de website www.info-coronavirus.be alle informatie over het Coronavirus ter beschikking gesteld. De “veel gestelde vragen” worden doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie van het virus in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen. Burgers kunnen op de website ook per mail hun vragen kwijt of kunnen de FOD Volksgezondheid bellen op het gratis info-nummer 0800 14 689. Volg ook @be_gezondheid op Twitter voor de laatste info.

 • Tekening-OC-Neerharen-web Denk aan de buren van de ontmoetingscentra 03 december 2019

  Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Wandelgebied Pietersheim Wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel - een Belgische primeur! 15 juni 2020

  Vandaag werd het wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut (www.wanderinstitut.de) toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, een primeur voor België! Pietersheim, gelegen in Lanaken, is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij Pietersheim als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, was na 10 jaar toe aan vernieuwing. De routes werden in samenspraak met alle betrokkenen onder de loep genomen en aangepast. Deze vernieuwing werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dankzij de financiële steun van de gemeente Lanaken, Provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen.

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…