Nieuws

 • Bib voor iedereen Actie "Bib voor iedereen" gestart 19 januari 2018

  De actie " Bib voor iedereen" is gestart op vrijdag 19 januari om 11:00h

 • limburg-net-afval-sorteren Bied uw afval correct aan! Vanaf 5/2/2018 laat Limburg.net het staan 19 januari 2018

  Dagelijks halen de afvalophalers van Limburg.net tonnen afval op. Heel veel mensen bieden hun afval correct aan zodat de ophalers het afval veilig en efficiënt in de ophaalwagen kunnen deponeren. Toch wordt niet alle afval correct aangeboden. Hierdoor wordt het werk voor de ophalers soms onveilig en kan het minder snel en efficiënt uitgevoerd worden. Ook om het afval goed te kunnen sorteren is correct aanbieden noodzakelijk.

 • Officiële opening Bilzerbaan Bilzerbaan officieel geopend door Vlaams minister Ben Weyts 19 januari 2018

  In het najaar van 2016 startte de gemeente Lanaken in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer en Infrax de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en nieuwe fietspaden langs de Bilzerbaan. De werken werden eind december na ongeveer 14 maanden afgerond. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts kwam donderdag 18 januari de vernieuwde weg officieel openen bij chocolaterie en ijssalon Darius.

 • Wijziging rijrichting web Woon je in Lanaken-centrum? Stel je kandidaat voor de adviesgroepen omtrent de verkeerscirculatie 15 januari 2018

  Sinds 30 oktober 2017 is het nieuwe verkeerscirculatieplan in het centrum van onze gemeente ingevoerd. Als inwoner en/of handelaar in het centrum kan je ondertussen goed inschatten welke de positieve of minder positieve gevolgen zijn. Wij willen dit graag van je horen. Dat kan op 2 manieren.

 • Stationsstraat_survey Geef je mening over de gewijzigde verkeerscirculatie in de enquête! 15 januari 2018

  Ben je tevreden over de verandering van het verkeer in het centrum van Lanaken? Of denk je dat het best anders aangepakt wordt? Laat het ons weten door de enquête in te vullen op www.lanaken.be/enquete.

 • zwerfvuil 225.220 kg afval ingezameld vorig jaar 12 januari 2018

  Medewerkers van de dienst Afvalzorg van de Technische Dienst hebben in 2017 in totaal 225220 kg afval ingezameld in onze gemeente.
  Een groot deel daarvan werd ingezameld in de groene afvalbakken die zich langs openbare wegen en nabij parkings bevinden. Ook de afvalbakken die geplaatst worden bij evenementen of festiviteiten zijn hierbij inbegrepen.

 • bibvooriedereen-web_1 Mensenketting omarmt bibliotheek 11 januari 2018

  In Lanaken – als enige Limburgse gemeente – maar ook in Brussel (Muntpunt), Gent (De Krook), Sint-Pieters-Leeuw, Turnhout en Wevelgem worden op 19 januari om 11u de bibliotheekgebouwen letterlijk omarmd door bibliotheekgebruikers en sympathisanten.

 • brandweer Kleuterkamp: de brandweer - wo 14/02 t.e.m vr 16/02

  Wiehoew Wiehoew daar komt de brandweer!!! 3 dagen sporten en spelen zoals de echte stoere brandweermannen en vrouwen! Als we geluk hebben komt de brandweer misschien wel even op bezoek met een echte brandweerwagen.

 • race the amazing racing days - wo 14 februari tot vrij 16 februari

  Alles staat in het thema van racen en opdrachten tegen de tijd. Via een dagelijkse ranking kan iedereen stijgen of dalen. Wie is de beste van de dag en wie zal de eindwinnaar worden van onze amazing race?

 • sp All-in-1-kamp - wo 14 februari tot vrij 16 februari

  Alle sporten in 3 voormiddagen gegoten!! Na een halfuur wordt er alweer gewisseld!! Van voetbal naar dansen, dan een halfuurtje turnen en daarna nog trefballen! Tijdens dit kamp kan het allemaal! Kinderen worden in verschillende leeftijdsgroepen verdeeld zodat ieder op zijn niveau kan sporten!

 • Kerkplein_autoluw_web Verkeer in het centrum krijgt evaluatie 12 januari 2018

  Ben je tevreden over de verandering van het verkeer in het centrum van Lanaken? Of denk je dat het best anders aangepakt wordt? Wens je mee te werken aan de evaluatie van deze wijzigingen? Schrijf je dan in voor één van de adviesgroepen.

 • De Krieckaert Gemeentebestuur Lanaken gaat in beroep tegen schorsing van gouverneur tegen domein de Krieckaert 11 januari 2018

  De gouverneur heeft het besluit van de gemeenteraad van Lanaken van 23 oktober 2017 betreffende de verkoop van recreatiedomein De Krieckaert geschorst. Door de schorsing van het gemeenteraadsbesluit kan de verkoop voorlopig niet doorgaan. De gemeente zal zich niet neerleggen bij de beslissing van de gouverneur en zal een gemotiveerde rechtvaardiging voorleggen aan de gemeenteraad. De Vlaamse regering zal dan een eindbeslissing moeten nemen en alsnog tot vernietiging overgaan hetzij de gemeente gelijk geven.

 • Kerstpakket 2017 Kerst voor iedereen leverde 210 pakketjes op 21 december 2017

  Er werd een oproep gedaan om levensmiddelen in te zamelen om mensen die het iets minder breed hebben een kerstpakket te bezorgen. Er werden in totaal 210 pakketjes gemaakt met allerlei producten (allesreiniger, was tabletten, shampoo, deodorant,…). Deze actie kwam tot stand vanuit het Huis van het Kind met o.a. volgende partners: Sint-Vincentiusvereniging Lanaken, OCMW Lanaken, Kind en Gezin, Kind en Taal,... Deze actie werd mogelijk gemaakt door verschillende organisaties: Rotary Lanaken-Maasland, Kiwanis LaLinna, Depot Margo, CM Lanaken en Samana. Uiteraard willen we ook iedere inwoner van Lanaken, die zijn steentje bijdroeg aan deze actie, van harte bedanken!

 • wijk-werken maasland PWA wordt wijk-werken 20 december 2017

  Vanaf 1 januari 2018 wordt PWA omgevormd tot ‘wijk-werken’. Wijk-werken houdt in dat je klusjes laat uitvoeren door werkzoekenden en je hen vergoedt met wijk-werkcheques. Ben je een gebruiker van PWA en wil je gebruik maken van wijk-werken? Denk er aan om je dan online aan te melden via www.vdab.be/wijk-werken/pwa-gebruiker of via 0800 30 700. Vanaf 1 januari 2018 kan je voor wijk-werken in Lanaken terecht in het vroegere PWA-kantoor op woensdag- en vrijdagvoormiddag van 9u tot 12u.

 • omgevingsvergunning Omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2018 20 december 2017

  Vergeet de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Voortaan kun je ze beide in één keer aanvragen via het Omgevingsloket en spreken we van de omgevingsvergunning. Het Omgevingsloket is een digitale toepassing van de Vlaamse overheid waar je een aanvraag digitaal kan samenstellen, indienen en opvolgen. Vanaf 15 januari zal er ook een vereenvoudigde versie van het loket beschikbaar zijn, de ‘snelinvoer’. Daarmee kun je eenvoudige werken op en rond een gebouw aanvragen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en het zetten van een tuinhuis. Alle informatie over de omgevingsvergunning en het
  loket vind je op de website www.omgevingsloket.be. Hulp nodig bij je aanvraag? Je kan altijd terecht bij de dienst ruimtelijke ordening of bij de helpdesk van het Omgevingsloket.

 • MyPension Infosessie MyPension - woe 24 januari 21 december 2017

  “MyPension” laat je toe na te gaan wanneer je met pensioen kan gaan en op welk pensioenbedrag je later kan rekenen. Om je te helpen met het aanloggen met een eID kaart en je wegwijs te maken in “MyPension” organiseert de bibliotheek een gratis workshop.

 • Coderdojo Een passie voor ICT? 14 december 2017

  Heb je een passie voor ICT? En een beetje didactische vaardigheden?
  Zin om jongeren te inspireren en te leren programmeren?
  Enthousiasme, veel interesse en voldoende kennis om te delen is nodig als je vrijwilliger wil worden van Coderdojo.

 • Plan_Langkeukelbeek Werken aan groene long tussen Gellik en Lanaken worden opgestart 11 januari 2018

  Op maandag 8 januari wordt er gestart met de werken aan de omgeving rond de Langkeukelbeek. Dit gebied wordt een groene long tussen Lanaken en Gellik. Op dit moment is het gebied, gelegen tussen het Molenweideplein en de Pannestraat, overwoekerd en moerasachtig. Wanneer de werken zijn afgerond zal het een park zijn voor wandelaars en fietsers dat het centrum van Lanaken via het Sportpark Montaignehof met Gellik verbindt.

 • Eikels Oogstbrigade ‘Plant van Hier’ op pad in Lanaken 26 september 2017

  In de herfst hangen struiken en bomen weer vol vruchten. Een drukke tijd voor de oogstteams van de sociale economiebedrijven. Met respect voor de natuur en oog voor de genetische diversiteit oogsten ze manueel honderden kilo´s zaad dat naderhand wordt opgekweekt door gespecialiseerde kwekers. Deze zorgen ervoor dat de planten op een milieuverantwoorde manier uitgroeien tot sterke 'Planten van hier'.

 • vriendENtaal vriendENtaal – vrijwilligers gezocht! 28 september 2017

  De Dienst Welzijn van de gemeente Lanaken is op zoek naar vrijwilligers voor de gezellige praatgroep ‘vriendENtaal’, waar nieuwkomers en anderstaligen samen met Nederlandstalige vrijwilligers Nederlands oefenen en hun netwerk uitbouwen.
  Tijdens VriendENtaal komen anderstaligen daarom wekelijks samen om op een leuke manier (en bij een tasje koffie) in het Nederlands te praten over gewone dingen die hen bezig houden.
  Af en toe trekken ze er zelfs samen op uit (naar de bibliotheek, theater,...) of krijgen ze een spreker over de vloer.

 • Zonnepanelen technische dienst web Daken technische dienst en gemeentelijke basisschool voorzien van zonnepanelen 28 september 2017

  De daken van de refter van de technische dienst en de gemeentelijke basisschool van Rekem werden voorzien van zonnepanelen. Dit initiatief kwam er omdat het gemeentebestuur streeft naar een duurzaam energiegebruik binnen de gemeentelijke gebouwen. Voor de realisatie van dit project werd samengewerkt met de ESCO-dienst van Infrax.

 • alcohol jongeren Nieuw stappenplan voor alcoholverkoop aan jongeren 28 september 2017

  Op vraag van zowel de scholen als de ouders heeft de gemeente samen met CAD-Limburg een nieuw stappenplan uitgewerkt om handelaars die alcohol verkopen te sensibiliseren rond de verkoop ervan aan jongeren, -16 jaar: geen alcohol, -18 jaar: geen sterke drank.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Ondertekening-fietspad-Albertknoop-1 Nieuw recreatief fietspad op de grens met Maastricht 23 november 2016

  Vrijdag 18 november werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de gemeente Lanaken, gemeente Maastricht en de beide provincies Limburg om een recreatief fietspad op de grensstrook Lanaken/Maastricht te realiseren. Daarmee is een volgende stap gezet in de ontwikkeling van het grensoverschrijdende bedrijventerrein Albertknoop, op de grens tussen Veldwezelt/Smeermaas en Maastricht.

 • Professorsensori_ruiken Nieuwe kleuteractiviteit met Professor Sensori op de kinderboerderij 23 november 2016

  Voor het nieuwe schooljaar werd op de kinderboerderij een nieuwe activiteit uitgewerkt, specifiek voor de oudste kleuters. Via de workshop “Op stap met Professor Sensori” leren de kleuters over hun zintuigen in het grote bos van Domein Pietersheim. De zintuigen van de kinderen worden geprikkeld via leuke doe-opdrachtjes. In het bos is er immers veel te zien, veel te voelen, te horen, te ruiken en zelfs proeven… Ook de toverfee kwam op bezoek in het bos die water omtoverde in parfum…

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • Vuurtje_in_de_tuin Vuurtje stoken in de tuin…de regels van het spel! 23 november 2016

  Afval verbranden in open lucht is verboden. Het verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim, autobanden, maar ook voor biomassa-afval zoals gft, houtafval en groenresten.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…

 • Tewerkstelling_web Lanaken gaat voluit voor het ondernemerschap & tewerkstelling 30 september 2016

  Gemeente Lanaken zet volop in op het ondernemerschap op haar grondgebied. Om nieuwe ondernemers meer financiële ademruimte te geven, heeft het college beslist om haar bedrijvenbelasting (AGBB) en het gemeentelijk deel van de onroerende voorheffing gedurende de eerste 5 jaren integraal aan deze bedrijven terug te betalen.

 • Sportpark drone_ticker Sportpark Montaignehof opent in 2018 25 april 2017

  Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken en de bouwheer-uitbater nv Sportoase hebben de overeenkomst voor de bouw van ‘Sportpark Montaignehof’ getekend. Het project heeft een prijskaartje van 12,5 miljoen euro. Nv Sportoase financiert het project en zorgt 30 jaar voor de uitbating. Het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken betaalt 30 jaar een vergoeding en wordt na afloop eigenaar van het sportpark. De bouwwerken starten in 2016 en het complex gaat open begin 2018.

 • E-portemonnee nieuwsticker Duurzaam punten verzamelen met de e-portemonnee nu ook in Lanaken 12 maart 2015

  Sinds 1 januari 2015 kunnen ook onze inwoners aan de e-portemonnee deelnemen. Met dit initiatief tracht het gemeentebestuur de gezinnen te stimuleren om aan allerlei milieuvriendelijke of duurzame acties deel te nemen. Met de e-portemonnee worden de inwoners op een eenvoudige manier voor milieuvriendelijk gedrag beloond.