Nieuws

 • sint Intocht van de Sint - za 18 november 19 oktober 2017

  Op zaterdag 18 november ontvangt het gemeentebestuur en de middenstand van Lanaken naar jaarlijkse gewoonte Sinterklaas. Om 13.30 uur komt Sinterklaas vergezeld van snoeppieten, acropieten en muziekpieten aan in Lanaken centrum. Na een verwelkoming van de burgemeester hebben de kinderen de kans om Sinterklaas persoonlijk even te ontmoeten.
  Kleur de tekening in de bijlage en breng hem zeker mee. Tot dan!

 • sportclub 27.315 euro toelage voor sportclubs 19 oktober 2017

  Jaarlijks keert het gemeentebestuur een toelage uit aan sportverenigingen als tussenkomst voor het onderhoud van buitensportaccommodaties, het verbruik van nutsvoorzieningen of als tussenkomst bij investeringen. Ook dit jaar zullen de sportclubs die de toelage aangevraagd hebben deze binnenkort ontvangen.

 • Rekem_N78_web Steenweg (N78) in Rekem: vernieuwen toplaag rijbaan 13 oktober 2017

  Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt van maandag 16 tot en met vrijdag 27 oktober de Steenweg (N78) in Rekem, tussen de rotonde aan de Daalbroekstraat tot de aansluiting met de Heirbaan. Het wegdek krijgt er in twee fases een nieuwe toplaag asfalt. Voor verkeer richting Lanaken geldt er een plaatselijke omleiding, verkeer richting Maasmechelen kan steeds langs de werfzone rijden.

 • thumbnail-wat-verandert Filmpje: Wat verandert er vanaf 30 oktober? 13 oktober 2017
 • borstkankerscreening Vroegtijdig opsporen van borstkanker: 2 op de 3 Vlaamse vrouwen laten zich testen. 12 oktober 2017

  64,3 % van de 50- tot en met 69-jarige vrouwen in Vlaanderen laat zich testen op borstkanker. Hierdoor kan borstkanker vroegtijdig opgespoord worden, wat de kans op genezing vergroot.

 • griep 2 Bescherm je tegen griep en haal een griepprik 29 augustus 2017

  Wist je dat elke winter één op de tien mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Vraag ernaar bij je huisarts.

 • Sporkehout Bomen- en struikenverkoop 17 oktober 2017

  In oktober 2017 organiseert Natuurpunt opnieuw een plantenverkoop. Je hebt de keuze uit een ruim aanbod struiken en bomen, waarvan 20 soorten voorzien zijn van het kwaliteitslabel ‘Plant van hier’. Plantgoed met dit label is afkomstig van zaad dat in eigen streek geoogst werd. Deze planten zijn tevens milieuvriendelijk gekweekt.

 • stiltesteen zwarteput Stiltegebied Zwarteput bestaat vijf jaar - zo 29 oktober 17 oktober 2017

  Het stiltegebied Zwarteput is een plek waar de geluiden van de natuur overheersen. Dit gebied ligt in de gemeenten Bilzen, Lanaken en Zutendaal op de overgangszone tussen Kempen en Haspengouw. Het omvat uitgestrekte naald- en loofbossen, droge heide, beekvalleien, landschappelijk waardevolle agrarische gebieden en enkele kleine woonkernen.

 • dvjh DVDJH 2017 10 oktober 2017

  De hoogmis. De hoogdag. Het hoogtepunt van het jaar. De feestdag van de jeugdhuizen. Jawel, Dag van de jeugdhuizen komt eraan! Op 4 november 2017 zetten meer dan 400 jeugdhuizen zichzelf in de kijker. De Jeugdhuizen zetten hun deuren open en nodigen buren, vrienden, politici, neven, nichten en huisdieren uit naar Dag van de Jeugdhuizen in hun jeugdhuis. Toon op Dag van de Jeugdhuizen waarom jij <3 van jouw jeugdhuis!

 • subsidie Zitdag financiering & subsidies 13 oktober 2017

  Op 13 november 2017 organiseren ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV), de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en Agentschap Innoveren & Ondernemen een zitdag financiering en subsidies in Hasselt.

 • wit laken Samen tegen armoede - di 17 oktober 2017 10 oktober 2017

  HANG OP 17/10 EEN WIT LAKEN UIT JE RAAM

  Het witte geknoopte laken is hét symbool van de strijd tegen armoede en heeft als boodschap ‘ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen’!
  Laat zien dat je samen met ons opkomt tegen armoede en hang op 17 oktober een wit geknoopt laken uit je raam.

 • huiswerkbegeleiding Vrijwilligers gezocht voor huiswerk-/ leesbegeleiding 09 oktober 2017

  Ga je graag om met kinderen en kun je je een half uurtje vrijmaken na schooltijd ?
  Voor ons project huiswerk-/leesbegeleiding zijn we nog op zoek naar extra vrijwilligers die kinderen van het 1ste, 2de of 3de leerjaar willen helpen met het maken van hun taakjes of samen willen lezen (enkel voor het 1ste leerjaar).

 • Sloop-en-sproeien noorderbrug Bosscherweg tussen Maastricht en Smeermaas afgesloten van 23 oktober 2017 tot 12 januari 2018

  De sloop van de oude landing van de Noorderbrug in Maastricht gaat verder. Hierbij staat veiligheid van de weggebruiker voorop, daarom is er een afsluiting van de Bosscherweg in beide rijrichtingen nodig tussen Maastricht en Smeermaas. Voor automobilisten (en vrachtverkeer) vanuit Smeermaas/Lanaken/Maasmechelen naar Maastricht geldt een omleidingsroute via de Brusselseweg en Belvédèrelaan. Volg de gele borden of kijk op de Slimme Kaart (www.maastrichtbereikbaar.nl/slimme-kaart) van Maastricht Bereikbaar voor de actuele verkeerssituatie. Ook de bussen van De Lijn volgen een omleidingsroute, kijk voor meer informatie op www.delijn.be.

 • kringwinkel Dag van de Kringwinkel - za 21 oktober 09 oktober 2017

  In De Kringwinkel Maasland koppelen ze sociale tewerkstelling aan het verminderen van de afvalberg. Daarnaast geven ze originele producten een nieuw leven aan een betaalbare prijs. Sinds september is de winkel in Tournebride gestopt en zijn de leuke medewerkers en de leukste spullen mee verhuisd naar de grotere winkel in Smeermaas. Locatie: Maaseikersteenweg 197. Op zaterdag 21 oktober zetten alle Vlaamse Kringwinkels hun deuren wagenwijd voor je open in de ‘Dag van de Kringwinkel’. Geniet van een leuke korting, eet een kleine snack of kom gewoon gezellig snuisteren zoals altijd. Je bent van harte welkom!

 • foto Start to Biljart 16 oktober 2017

  Biljart wordt vaak gezien als een kroegsport maar het vereist toch wel enige vorm van inzicht en techniek. Heb jij zin om dit inzicht te verwerven en deze technieken onder de knie te krijgen? Schrijf je dan in voor onze start to biljart initiatie cursus. In 4 lessen word je helemaal ondergedompeld in deze sport! Biljart is een sport met 3 ballen op de tafel. Haal jij als eerste 15 punten door met jou bal de andere 2 ballen te raken.

 • Halloween Halloweenmarkt - vr 20 oktober 13 oktober 2017

  Een evenement om kippenvel van te krijgen...

 • CCB_Phishing_NL_468x400_pech Herken jij valse berichten op tijd? 03 oktober 2017

  Ook dit jaar lanceren het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid in het kader van de European Cyber Security Month. Deze keer gaan we de strijd aan tegen phishing. Maar liefst 9% van de Belgische internetgebruikers verloor immers al eens geld door internetfraude waaronder phishing (Eurostat 2015).

 • Voetbalweide-Villa-Kakelbont-Veldwezelt Voetbalweide kinderopvang Villa Kakelbont officieel geopend in Veldwezelt 03 oktober 2017

  Op vrijdag 29 september werd in Veldwezelt de voetbalweide van buitenschoolse kinderopvang Villa Kakelbont feestelijk geopend. Nordin Jackers, doelman van KRC Genk die afkomstig is uit Veldwezelt, kwam het terrein ‘open shotten’. De voetbalweide is gelegen achter de kinderopvang op de Berenhofstraat en werd voorzien van omheining en 2 doelen.

 • Verzeker jezelf tijdens het sporten! 03 oktober 2017

  Wat als je je blesseert tijdens een jogronde in Lanaken?
  Behoor jij tot één van de honderden mensen die wel eens gaat sporten in Lanaken om je conditie te onderhouden? Regelmatig fietsen, of een toertje lopen op het Pietersheim? Meer en meer mensen sporten wanneer het hen past. Lekker praktisch, maar wat als je over je grens gaat of nog erger: jouw voet verstuikt tijdens zo'n partijtje joggen?

 • opendeur Verwenweekend "Bib in de kijker" 28 september 2017

  “In het weekend van 14 en 15 oktober willen wij onze bibliotheek weer eens extra in de kijker plaatsen”
  Bij een hapje en een drankje kan je de bibliotheek ontdekken en zijn er meerdere leuke activiteiten gepland.

 • Eikels Oogstbrigade ‘Plant van Hier’ op pad in Lanaken 26 september 2017

  In de herfst hangen struiken en bomen weer vol vruchten. Een drukke tijd voor de oogstteams van de sociale economiebedrijven. Met respect voor de natuur en oog voor de genetische diversiteit oogsten ze manueel honderden kilo´s zaad dat naderhand wordt opgekweekt door gespecialiseerde kwekers. Deze zorgen ervoor dat de planten op een milieuverantwoorde manier uitgroeien tot sterke 'Planten van hier'.

 • vriendENtaal vriendENtaal – vrijwilligers gezocht! 28 september 2017

  De Dienst Welzijn van de gemeente Lanaken is op zoek naar vrijwilligers voor de gezellige praatgroep ‘vriendENtaal’, waar nieuwkomers en anderstaligen samen met Nederlandstalige vrijwilligers Nederlands oefenen en hun netwerk uitbouwen.
  Tijdens VriendENtaal komen anderstaligen daarom wekelijks samen om op een leuke manier (en bij een tasje koffie) in het Nederlands te praten over gewone dingen die hen bezig houden.
  Af en toe trekken ze er zelfs samen op uit (naar de bibliotheek, theater,...) of krijgen ze een spreker over de vloer.

 • Zonnepanelen technische dienst web Daken technische dienst en gemeentelijke basisschool voorzien van zonnepanelen 28 september 2017

  De daken van de refter van de technische dienst en de gemeentelijke basisschool van Rekem werden voorzien van zonnepanelen. Dit initiatief kwam er omdat het gemeentebestuur streeft naar een duurzaam energiegebruik binnen de gemeentelijke gebouwen. Voor de realisatie van dit project werd samengewerkt met de ESCO-dienst van Infrax.

 • alcohol jongeren Nieuw stappenplan voor alcoholverkoop aan jongeren 28 september 2017

  Op vraag van zowel de scholen als de ouders heeft de gemeente samen met CAD-Limburg een nieuw stappenplan uitgewerkt om handelaars die alcohol verkopen te sensibiliseren rond de verkoop ervan aan jongeren, -16 jaar: geen alcohol, -18 jaar: geen sterke drank.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Ondertekening-fietspad-Albertknoop-1 Nieuw recreatief fietspad op de grens met Maastricht 23 november 2016

  Vrijdag 18 november werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de gemeente Lanaken, gemeente Maastricht en de beide provincies Limburg om een recreatief fietspad op de grensstrook Lanaken/Maastricht te realiseren. Daarmee is een volgende stap gezet in de ontwikkeling van het grensoverschrijdende bedrijventerrein Albertknoop, op de grens tussen Veldwezelt/Smeermaas en Maastricht.

 • Woon gezond: samen naar een rookvrij huis! 23 november 2016

  Wist je dat …
  •1 op de 3 rokende ouders nog steeds in de eigen woning rookt.
  •In tabaksrook meer dan 4000 giftige stoffen zitten, waarvan er minstens 70 kanker kunnen veroorzaken.
  •Giftige stoffen uit tabaksrook tot wel 5 uur in de lucht blijven hangen en zich overal op vastzetten.
  •Roken aan een open raam of dampkap geen voldoende oplossing biedt.
  Het is dus nooit oké om in huis te roken!

 • Chalet Krieckaert Gemeente Lanaken over ganse lijn in het gelijk gesteld in procedure tegen bvba De Krieckaert 09 december 2016

  Na jarenlange gerechtelijke betwistingen tussen de gemeente Lanaken en bvba De Krieckaert, voormalig uitbater van domein De Krieckaert, m.b.t. achterstallige vergoedingen en gedane investeringen, werd er begin 2015 tussen partijen een dadingsovereenkomst afgesloten waarbij de lopende gerechtelijke procedure in der minne werd geregeld. In kader van de dading moest bvba De Krieckaert nog 377.142 euro aan achterstallen aan de gemeente betalen. De gemeente van haar kant schold 190.373 euro kwijt aan De Krieckaert. De rechtbank heeft nu bvba De Krieckaert veroordeeld tot het betalen van alle achterstallen die verschuldigd zijn.

 • ikBENOveer BENOveren staat voor Beter Renoveren 23 november 2016

  Gewoon renoveren? Daar doe jij toch niet meer aan mee. Wie verstandig is, ‘BENOveert’: renoveert beter. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde. Wie verstandig is, wacht ook niet langer om aan de BENOvatie van zijn woning te beginnen. Hoe sneller je BENOveert, hoe sneller je profiteert van de vele voordelen die een geBENOveerde woning te bieden heeft: een lagere CO2-uitstoot en een lagere energiefactuur, een hoger wooncomfort en een hogere waarde voor je woning.

 • FC-Veldwezelt-web 16.744 euro toelage voor sportclubs 09 december 2016

  Jaarlijks keert het gemeentebestuur een toelage uit aan sportverenigingen als tussenkomst voor het onderhoud van buitensportaccommodaties, het verbruik van nutsvoorzieningen of als tussenkomst bij investeringen. Ook dit jaar zullen de sportclubs die de toelage aangevraagd hebben deze binnenkort ontvangen.

 • Professorsensori_ruiken Nieuwe kleuteractiviteit met Professor Sensori op de kinderboerderij 23 november 2016

  Voor het nieuwe schooljaar werd op de kinderboerderij een nieuwe activiteit uitgewerkt, specifiek voor de oudste kleuters. Via de workshop “Op stap met Professor Sensori” leren de kleuters over hun zintuigen in het grote bos van Domein Pietersheim. De zintuigen van de kinderen worden geprikkeld via leuke doe-opdrachtjes. In het bos is er immers veel te zien, veel te voelen, te horen, te ruiken en zelfs proeven… Ook de toverfee kwam op bezoek in het bos die water omtoverde in parfum…

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • Vuurtje_in_de_tuin Vuurtje stoken in de tuin…de regels van het spel! 23 november 2016

  Afval verbranden in open lucht is verboden. Het verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim, autobanden, maar ook voor biomassa-afval zoals gft, houtafval en groenresten.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…

 • Tewerkstelling_web Lanaken gaat voluit voor het ondernemerschap & tewerkstelling 30 september 2016

  Gemeente Lanaken zet volop in op het ondernemerschap op haar grondgebied. Om nieuwe ondernemers meer financiële ademruimte te geven, heeft het college beslist om haar bedrijvenbelasting (AGBB) en het gemeentelijk deel van de onroerende voorheffing gedurende de eerste 5 jaren integraal aan deze bedrijven terug te betalen.

 • Huisdokter De Huisdokter? Altijd een goed idee! 23 november 2016

  Ga je verbouwen? Vraag dan advies van de Huisdokter! De Huisdokter van Dubolimburg geeft gratis, objectief en onafhankelijk advies aan huis en op maat aan alle Limburgers die hun woning willen renoveren. Een 20-tal Lanakense gezinnen deden al beroep op de Huisdokter.

 • Herinrichting Stationsstraat 1 Make-over voor centrum Lanaken. Meer groen, prominente plaats voor zwakke weggebruiker 23 november 2016

  Het centrum van Lanaken krijgt een facelift. Méér groen en een prominente plaats voor de zwakke weggebruiker zijn daarbij de 2 belangrijkste pijlers. De gemeenteraad keurde een investering van 842.000 euro goed. De herinrichtingswerken starten volgend voorjaar.

 • Eed-Johan-Pauly---nieuwsticker Johan Pauly heeft de eed afgelegd als nieuw gemeenteraadslid 23 november 2016

  Gisteren heeft Johan Pauly voor aanvang van de gemeenteraad bij voorzitter Stefan Meulemans de eed afgelegd als nieuw gemeenteraadslid voor N-VA. Johan volgt partijgenoot Marcel Kerkhofs op die eerder deze maand na een slepende ziekte is overleden. We wensen Johan veel succes toe!

 • Sportpark drone_ticker Sportpark Montaignehof opent in 2018 25 april 2017

  Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken en de bouwheer-uitbater nv Sportoase hebben de overeenkomst voor de bouw van ‘Sportpark Montaignehof’ getekend. Het project heeft een prijskaartje van 12,5 miljoen euro. Nv Sportoase financiert het project en zorgt 30 jaar voor de uitbating. Het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken betaalt 30 jaar een vergoeding en wordt na afloop eigenaar van het sportpark. De bouwwerken starten in 2016 en het complex gaat open begin 2018.

 • Stop met dat gezeik Wildplassen bestraft met GAS-boete van €50 04 februari 2015

  Om de problematiek van het wildplassen binnen de gemeente Lanaken aan te pakken, werd de GAS-verordening onlangs aangevuld.

  Het is daarom vanaf nu verboden op het openbaar domein, op publiek toegankelijke plaatsen en op privédomein te urineren. Een overtreding van voormeld verbod kan vanaf nu gesanctioneerd worden met een GAS-boete van € 50 bij een eerste overtreding en € 100 voor recidivisten.

 • E-portemonnee nieuwsticker Duurzaam punten verzamelen met de e-portemonnee nu ook in Lanaken 12 maart 2015

  Sinds 1 januari 2015 kunnen ook onze inwoners aan de e-portemonnee deelnemen. Met dit initiatief tracht het gemeentebestuur de gezinnen te stimuleren om aan allerlei milieuvriendelijke of duurzame acties deel te nemen. Met de e-portemonnee worden de inwoners op een eenvoudige manier voor milieuvriendelijk gedrag beloond.