Nieuws

 • Corona pech Corona-pech? Lynn helpt je op weg! 02 juli 2020

  De coronacrisis heeft een impact op ieder van ons. Om onze inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen heeft de gemeente een corona-antenne opgericht. Bij Lynn en haar collega’s kunnen alle inwoners terecht die op eender welke manier getroffen zijn door de coronacrisis.

 • COVER Lanaken bubbelt ‘Lanaken Bubbelt’ door de zomer 30 juni 2020

  Onze gemeente stelt jullie een corona-proof evenementenaanbod voor. Deze zomer staan cultuur, recreatie, sport en ‘je eigen gemeente ontdekken’ centraal in het aanbod, dat zowel op heel jonge als iets minder jonge deelnemers mikt. Heel wat activiteiten vinden plaats op verrassende locaties. Eén van de blikvangers is ‘kienen in de straat’.

 • Fietsenquete afbeelding Grote FIETSenquête

  Waarom neem jij de fiets? Of waarom laat jij de fiets aan de kant staan? Wat vind je van technologie en fietsen? Het provinciebestuur is benieuwd naar jouw motivatie en hindernissen om de fiets te nemen.
  Doe mee en druk zo jouw stempel op het fietsbeleid!
  Invullen kan tot 31 juli. Bedankt!

 • laadpaal Twee nieuwe laadpalen voor elektrische voertuigen 25 juni 2020

  Op dit moment kunnen in Lanaken op 6 plaatsen elektrische voertuigen opgeladen worden. In 2020 worden er 2 extra locaties voorzien. Er komt een laadpaal op het Molenweideplein en ook aan het ontmoetingscentrum in Neerharen in de Kasteelstraat wordt een laadpaal geplaatst.

 • beschermingsmateriaal Jeugdverenigingen en jeugdhuizen ontvangen beschermings- en social distancing materiaal 25 juni 2020

  Alle jeugdverenigingen en jeugdhuizen van Lanaken krijgen materiële steun van de gemeente Lanaken in de vorm van Covid-19 beschermings- en social distancing materiaal. De corona-maatregelen vragen extra aandacht van jeugdverenigingen en jeugdhuizen bij de organisatie van activiteiten. Het is belangrijk dat de veiligheid en de gezondheid van de kinderen en jeugd op kampen en in jeugdhuizen gegarandeerd wordt tijdens de heropstart van hun activiteiten.

 • DeLijnSmsWeb Gratis busticket voor Lanaken markt voortaan enkel via sms of website 24 juni 2020

  Onze gemeente biedt haar inwoners een gratis ticket aan voor verplaatsingen op dinsdag binnen de gemeentegrenzen van Lanaken. Vroeger kon je dit gratis ticket gewoon vragen aan de chauffeur bij je opstap. Nu kan dit niet meer. De Lijn zet in op nieuwe betaalopties. De chauffeur kan geen tickets meer verkopen of aanmaken. Dat maakt het reizen niet alleen makkelijker, maar ook een pak veiliger. Geen tickets verkopen op het voertuig betekent stipter rijden. Minder cash is een pak veiliger en bovendien kunnen de chauffeurs zich bij haltes nog meer focussen op een belangrijke taak: iedereen veilig laten op- en afstappen.

 • GL_hartlogo_ikwinkelhier7 De gemeente Lanaken steunt haar lokale handelaars! 23 juni 2020

  Met de online promotieactie “Ik winkel hier” biedt de gemeente in juli en augustus haar lokale handelaars extra ondersteuning aan. Wekelijks verschijnen bij “Leuk in Lanaken“ op Facebook en Instagram leuke posts onder #ikwinkelhier. Volg “Leuk in Lanaken” op Facebook of Instagram, winkel in Lanaken en maak wekelijks kans op gemeentelijke geschenkbonnen van € 25 of € 50.

 • kind school Zomerschool voor kinderen met leerachterstand 01 juli 2020

  Het OCMW organiseert samen met de lagere scholen van maandag 10 augustus tot en met vrijdag 21 augustus een zomerschool voor leerlingen van het 1ste, 2de en 5de leerjaar. Kinderen die het de afgelopen maanden moeilijk hebben gehad met leren en die een duwtje in de rug kunnen gebruiken krijgen voorrang. Ouders kunnen hun kind inschrijven voor de zomerschool via de zorgleerkracht van hun school.

 • Plaatsing-Belevingscontainer-1-web Belevingscontainer in Smeermaas geeft start aan opwaardering van de grensovergang 23 juni 2020

  Maandag 22 juni werd de verwachte belevingscontainer geplaatst in Smeermaas, aan de grensovergang tussen Maastricht en Lanaken, waar Kajak Maasland zijn stockage, administratie en vertrek voorziet. Deze belevingscontainer biedt een oplossing aan het slordige, onoverzichtelijke en onvolledige beeld dat men nu heeft bij het binnenrijden, wandelen of fietsen van de gemeente Lanaken.

 • Vrijwilligers gezocht Vrijwilligers gezocht in de bib 23 juni 2020

  Voor volgend (school)jaar gaan we weer op zoek naar vrijwilligers die een handje willen helpen bij onze activiteiten.
  Ben je 16 jaar of ouder?
  Dan zoeken wij jou

 • Verrassing-in-je-valies Verrassingen-in-je-valies 22 juni 2020

  Ben je leerkracht of leerkracht-in-spé?
  Het is vakantie en u had wel zin in een ontdekkingsreis. Dan maken we voor u een pakket van 5 boeken en sturen u zo de zomer in.

 • Zomerlezen: Bestemming bib! Zomerlezen: Bestemming bib! 22 juni 2020

  Wordt het voor jou ook een staycation?
  Niet getreurd, de bib wordt dé nieuwe reisbestemming.
  Ben je tussen de 3 en 18 jaar?
  Reis dan in de zomervakantie met ons mee.

 • Kunstkoepel Kunstkoepel academie voor beeld 16 juni 2020

  Schuilt er een kunstenaar in jou? Ben je graag creatief bezig? Benieuwd naar de grote speeltuin van de beeldende kunst?
  Dan is Kunstkoepel Academie voor Beeld dé plek waar je moet zijn.
  In onze academie kan je tekenen, schilderen, drukken, kleien, animeren en nog veel meer.

 • Gecoro-web Oproep leden Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening GECORO 16 juni 2020

  De Gecoro Lanaken wordt opnieuw samengesteld. De gemeente doet nu een oproep naar leden die zich hiervoor kandidaat willen stellen.

 • Affiche mondmaskers Verdeling stoffen mondmaskers federale overheid

  Vanaf 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers van de federale overheid. Je kan ze afhalen bij je apotheker volgens leeftijdscategorie. 1 persoon kan de maskers afhalen voor het hele gezin met zijn of haar eID.

 • Foto jeugd Zomerprogramma van de jeugddienst 15 juni 2020

  De speelpleinwerking en andere jeugdactiviteiten kunnen deze zomer doorgaan.
  Schitterend nieuws dus! Toch zal het niet meer zijn zoals voordien en zullen we rekening moeten houden met allerlei maatregelen en strikte voorwaarden. Maar dit doen we met plezier, zolang de kinderen maar kunnen spelen! Hier alvast meer nieuws over het aanbod van de jeugddienst en de maatregelen.

 • Zuinig met water Zuinig omspringen met water 15 juni 2020

  Tijdens de warme zomermaanden brengt water de nodige verfrissing. De groene grasmatten en kleurrijke bloemenperken worden rijkelijk besproeid, zwembaden worden gevuld voor een zomer vol waterpret. De Watergroep staat in jouw gemeente elke dag in voor de levering van lekker en gezond drinkwater.

 • Speelbos Speelbos in het Neerharenbos 16 juni 2020

  Het bos is de allerleukste speeltuin. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen, … Kinderen mogen er naar hartenlust ravotten en klauteren.

 • Vlag De Bessem Mooie stukken gevrijwaard voor de toekomst 16 juni 2020

  De dienst Erfgoed krijgt geregeld inwoners over de vloer die erfgoedstukken aan de gemeente willen schenken, om het op die manier te vrijwaren voor de toekomst en het te bewaren voor het nageslacht.

 • graveren fiets Laat je fiets graveren! 16 juni 2020

  Je fiets laten graveren is één van de preventieve maatregelen die je kan nemen om je fiets te beveiligen tegen diefstal. Door je fiets te laten graveren of labelen personaliseer je de fiets.

 • Corona huurproblemen beeld Corona-gerelateerde huurproblemen van een woning 16 juni 2020

  Private huurders en verhuurders van een woning die problemen ondervinden door de coronacrisis kunnen de Vlaamse Ombudsdienst vragen tussen hen te bemiddelen.

 • senioren Heb jij een luisterend oor voor kwetsbare senioren? 16 juni 2020

  Beschik jij over een luisterend oor? En zou jij graag je steentje willen bijdragen als vrijwilliger? Dan ben jij misschien wel de juiste persoon om ons bezoekersteam terug nieuw leven in te blazen!

 • logo teleonthaal Tele-Onthaal Limburg zoekt luisterhelden 15 juni 2020

  Tele-Onthaal Limburg zoekt nieuwe telefoonvrijwilligers: vrouwen en mannen met ruimte in hoofd, hart en agenda. Mensen die iets voor een ander willen betekenen door het bieden van een luisterend oor. Ze maken het mogelijk dat mensen in nood 24 uur per dag kunnen bellen voor een anoniem en vertrouwelijk gesprek.

 • Huis van het Kind Oproep vrijwilligers Kind en Preventie 11 juni 2020

  Een belangrijke vaste waarde om de consultatiebureaus draaiende te houden, zijn de vrijwilligers.

  Heel wat vrijwilligerswerk wordt al vele jaren opgenomen door mensen van 65 plus.

  Op dit moment kunnen zij hun engagement als vrijwilliger echter nog niet terug opnemen, omdat ze tot de corona-risicogroep behoren.

  Daarom kampen we nu met een groot tekort aan vrijwilligers en onze dienstverlening op de consultatiebureaus in Maasland komt in het gedrang.

  Heb je interesse om Kind en Preventie in de komende weken en maanden te komen versterken als vrijwilliger op het consultatiebureau, dan horen we dat graag!

 • Rap op stap Dienstverlening Rap op Stap 10 juni 2020

  Wijziging dienstverlening Rap op Stap vanaf 15 juni:

  Wegens het corona virus werden de zitdagen van Rap op Stap geannuleerd.
  Vanaf maandag 15 juni echter start Rap op Stap terug op met een digitale dienstverlening.

  Op 3 manieren kunnen deelnemers bij Rap op Stap terecht:
  1. Telefonisch: Elke werkdag van 9u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 16u00. T 011/232 495
  2. Per mail: info@rapopstap.be of maasland@rapopstap.be
  3. Video-gesprekken: Na telefonisch of mailcontact ontvang je een link en afspraakmoment.


  Wil je er een dagje tussenuit of met vakantie? Laat je budget dit niet toe? Kom dan langs bij de zitdag van Rap op Stap.

 • energielening Woon- en energieloket 08 juni 2020

  Sinds 8 juni, na de versoepeling van de coronamaatregelen, kan je met je woon- of energievragen weer fysiek in het gemeentehuis terecht op het woon- en energieloket van Stebo. Dit loket is geopend iedere tweede en vierde maandag van de maand.

 • Blauwe zone Parkeerwachters terug op post vanaf 8 juni 08 december 2017

  In de periode dat de winkels gesloten waren zijn ook geen parkeercontroles uitgevoerd. Zo werd er meer ruimte gegeven voor het langparkeren in het centrum. Maandag 8 juni starten de parkeercontroles opnieuw in het centrum van Lanaken. Vergeet dus zeker niet je parkeerschijf te leggen.

 • Atletiekpiste Atla Atletiekpiste van atletiekclub ATLA in renovatie 05 juni 2020

  De atletiekpiste in het domein Pietersheim van atletiekclub ATLA wordt momenteel vernieuwd. In eerste instantie was voorzien om de piste van een nieuwe rubberen toplaag te voorzien. Toen de firma Lesuco de werken aanvatte werd duidelijk dat ook de asfalt onderbouw, die ondertussen 40 jaar oud is, aan vervanging toe was.

 • Geiten Pietersheim gaat weer open!

  We hebben veel geduld nodig gehad, maar eindelijk is het zover. Domein Pietersheim opent weer op woensdag 10 juni. Drie poorten zullen toegankelijk zijn voor bezoekers: de ingang bij Hoeve Pietersheim, de ingang bij de speeltuin en de ingang aan de achterkant van het domein.

 • Sportzone Sportzones worden aangeduid op wegdek 05 juni 2020

  Alle sportzones (begin en einde) zijn zichtbaar gemaakt voor de weggebruikers zodat de verkeersveiligheid wordt verhoogd. Op korte termijn wordt ook ingezet op een betere parkeerinrichting en -circulatie bij de terreinen van FC Veldwezelt. De dienst mobiliteit zoekt gericht, samen met de besturen van de clubs, naar een veiligere inrichting voor de sporters.

 • app Samen zien we meer! Iets opgemerkt? Meld het aan de gemeente 05 juni 2020

  Inwoners hebben de mogelijkheid om beschadigingen, zwerfvuil of defecten gemakkelijk te melden aan de gemeente. Zo dragen inwoners hun steentje bij om te komen tot een mooi Lanaken waar het aangenaam wonen is. Het gemak om een melding door te geven zien we aan de stijging van de cijfers.

 • Papierophaling Veldwezelt Papierophaling in Veldwezelt op 4 juli en 1 augustus 29 juni 2020

  De papierophaling in Veldwezelt wordt georganiseerd door verenigingen. Door de geldende corona-maatregelen hebben CV de Wottelzekskes en de KSA het papier in maart en april niet mogen ophalen. Ook in juli en augustus kan dit nog niet gebeuren zoals voorheen. De verenigingen hebben samen met de gemeentelijke veiligheidscel een veilige regeling uitgewerkt die voldoet aan de huidige corona-reglementering. Op zaterdag 4 juli en zaterdag 1 augustus tussen 8u en 13u kunnen inwoners van Veldwezelt hun papier zelf langs brengen naar de containers aan de sporthal.

 • gemeentehuis-kerk-web Zitdagen en dienstverlening starten terug op 05 juni 2020

  Tijdens de coronacrisis werden veel zitdagen tijdelijk stopgezet. Ondertussen worden deze terug georganiseerd. Hieronder vind je meer informatie over de zitdagen en dienstverlening die terug opstarten.

 • logo-klimaatgezond-2 Klimaatgezonde maatregelen: energiescans voor bedrijven en renteloze energielening voor inwoners 16 juni 2020

  De gemeenteraad keurde in mei twee klimaatgezonde maatregelen goed. Bedrijven ontvangen voortaan een premie voor het laten uitvoeren van een energiescan en inwoners krijgen de Limburgse renovatielening zonder rente aangeboden. Twee klimaatgezonde maatregelen voor het behalen van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen.

 • Maatregeleninlanaken2 Corona: Maatregelen in Lanaken

  Naast de maatregelen die de federale regering genomen heeft om de verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft ook Gemeente Lanaken enkele beslissingen genomen.

  Hier lees je de laatste updates over de dienstverlening en activiteiten.

 • coronavirus Informatie over het Coronavirus

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft op de website www.info-coronavirus.be alle informatie over het Coronavirus ter beschikking gesteld. De “veel gestelde vragen” worden doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie van het virus in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen. Burgers kunnen op de website ook per mail hun vragen kwijt of kunnen de FOD Volksgezondheid bellen op het gratis info-nummer 0800 14 689. Volg ook @be_gezondheid op Twitter voor de laatste info.

 • Tekening-OC-Neerharen-web Denk aan de buren van de ontmoetingscentra 03 december 2019

  Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Wandelgebied Pietersheim Wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel - een Belgische primeur! 15 juni 2020

  Vandaag werd het wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut (www.wanderinstitut.de) toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, een primeur voor België! Pietersheim, gelegen in Lanaken, is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij Pietersheim als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, was na 10 jaar toe aan vernieuwing. De routes werden in samenspraak met alle betrokkenen onder de loep genomen en aangepast. Deze vernieuwing werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dankzij de financiële steun van de gemeente Lanaken, Provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen.

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…