Nieuws

 • N78 Rekem doorgaand & plaatselijk verkeer Fase 3 Kruispunt Rekemerstraat-Heirbaan volledig afgesloten van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober 18 oktober 2019

  Vanaf maandag 21 oktober plaatst de aannemer de onderlaag en toplaag asfalt in het oostelijke deel van de rotonde. Ook het kruispunt Rekemerstraat-Heirbaan (zijde Neerharen) wordt geasfalteerd. Tijdens asfaltwerken is er geen enkel verkeer mogelijk in de werfzone. Ook het kruispunt Rekemerstraat-Heirbaan wordt volledig afgesloten van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober. Opgelet: asfaltwerken zijn sterk weersafhankelijk. Hevig regenweer kan de planning wijzigen. Plaatselijk verkeer vanuit Rekem kan daardoor niet via de Heirbaan naar Lanaken rijden en omgekeerd.

 • mediaopvoeding Lezing #mediaopvoeding 08 oktober 2019

  Kinderen, tieners en hun smartphone, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel ouders blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel: wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren ook geen gevaren in?

 • Foto_ElektroStrijd Uitdaging Make Belgium Great Again: Inzameling klein elektro 16 oktober 2019

  Make Belgium Great Again daagt ons uit om zoveel mogelijk klein elektro in te zamelen. De gemeente die deze week het meeste klein elektro inzamelt wint een containerparkconcert van Koen Wauters en Jonas Van Geel. Breng dus deze week je klein elektro naar het recyclagepark (Europark 80) of naar een Recupel inzamelpunt in #Lanaken: www.recupel.be/nl/waar-naartoe/
  Let's go!

 • Museumkerk 1 Nog 1 toeristische infobalie in Oud-Rekem 18 oktober 2019

  Vanaf eind oktober zal er één i.p.v. twee infobalies open blijven voor toeristen die Oud-Rekem bezoeken. Het infokantoor in de Kanaalstraat sluit de deuren. Toeristen zullen nog altijd 7 dagen op 7 terecht kunnen in de Museumkerk waar ook een toeristisch infopunt is voorzien.

 • everzwijnen Meldpunt voor schade door everzwijnen 15 oktober 2019

  In het wild levende dieren, waaronder ook het everzwijn, worden gekwalificeerd als ‘res nullius’. Dit betekent dat deze dieren van niemand zijn als ze in vrijheid leven. Er kan dus geen eigenaar of aansprakelijke voor deze dieren worden aangewezen. Om zijn eigendom te beschermen is een eigenaar bijgevolg steeds zelf verantwoordelijk. Je dient m.a.w. zelf preventieve maatregelen te nemen om schade te voorkomen.

 • Affiche-BVs '1 dag niet' actiedagen ‘Preventie’ in Lanaken 11 oktober 2019

  Tijdens de dinsdagmarkt van 15 oktober en de Halloweenmarkt op vrijdag 25 oktober lichten de politie Lanaken-Maasmechelen, Brandweerzone Oost-Limburg, de gemeenschapswachten en de gemeentelijke dienst openbare veiligheid de initiatieven toe.

 • Overzichtskaart captatieverbod Captatie- en recreatieverbod Limburg opgeheven: update 17 oktober

  Het captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen in de provincie Limburg wordt vanaf donderdag 17 oktober opgeheven. Het captatieverbod en het zachte recreatieverbod op de bevaarbare waterlopen dd. 06/09/2019 was van toepassing op op het kanaal Bocholt-Herentals, op het kanaal naar Beverlo, op het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, op de Zuid-Willemsvaart, op het Albertkanaal (sluis Hasselt kmpt. 50,5 tot sluis Kwaadmechelen kmpt. 77,1).

 • Dag van de Kringwinkel Dag van de Kringwinkel - za 19 oktober 10 oktober 2019

  Je ziet ze vaak niet, maar ze zijn er wel. Achter de schermen van De Kringwinkel werken 5.400 mensen met hart en ziel om tweedehandsspullen een nieuw leven te geven. Alle medewerkers zijn uniek. Ze hebben - net als de spullen in de winkel - elk hun eigen verhaal.

 • trage weg Dag van de Trage Weg - zo 20 oktober 08 oktober 2019

  Elk jaar vindt in oktober de Dag van de Trage Weg plaats. Duizenden wandelaars, fietsers en ruiters trekken dan de wegjes en paadjes op. Van de Westhoek tot het Maasland, in het groen en in de stad, langs authentieke veldwegen en nieuwe tracés.

 • RUP Heirbaan Herbestemming gezocht voor site voormalig rubberfabriek (RUP Heirbaan) 07 oktober 2019

  Het plan heeft als doel de herbestemming van de terreinen van de voormalige vestiging van het bedrijf ‘Limburgse Rubber Producten – Rekem’ tot woonzone te realiseren. Deze terreinen zijn gelegen aan de Heirbaan en grenzen aan de verkaveling Hangveld. De huidige eigenaar van het terrein investeerde in de afbraak van de voormalige bedrijfsgebouwen en de volledige sanering van het terrein.

 • Weerman Verwenweekend bibliotheek met weerman Ruben Weytjens - 19 & 20 oktober 11 oktober 2019

  Het verwenweekend komt er weer aan. We voorzien tal van interessante activiteiten en lezingen. Je krijgt er nog een hapje en drankje bovenop!

 • Fotolink.eu_Halloween-avondmarkt_DSC_2761 Halloweenmarkt - vr 25 oktober 14 oktober 2019

  Op vrijdag 25 oktober is het weer Halloweenmarkt in het centrum van Lanaken

 • Toekomst van Lanaken Inwoners dromen over Lanaken

  Onlangs staken 99 inwoners de koppen bij elkaar in het cultureel centrum. Met als opzet te dromen over de toekomst. En te vertellen hoe hun ideale gemeente er in 2030 uitziet. Aan verfrissende ideeën was er zeker en vast geen gebrek. Een dikke dankjewel aan de deelnemers! De resultaten worden verwerkt en later dit jaar bekend gemaakt. De fotoreportage kun je bekijken op www.lanaken.be/toekomst

 • hangmat Premium label wandelroutes verlengd met 3 jaar 26 september 2019

  De 2 wandelroutes in Pietersheim die in 2016 het kwaliteitslabel ‘Premium Wanderroute’ van het Deutsches Wanderinstitut kregen, behouden die status opnieuw voor minstens 3 jaar. Dat heeft het Deutsches Wanderinstitut zopas laten weten. Het was in 2016 een primeur dat het Deutsches Wanderinstitut dit label toekende – en meteen voor 2 routes in 1 gemeente – in België. Uit tellingen van het Regionaal Landschap Hoge Kempen in 2017 bleek toegangspoort Pietersheim de grootste procentuele stijging van het aantal wandelaars in het nationaal park te hebben. Een duidelijk gevolg van deze 2 premium wandelroutes.

 • Be-alert-vuur-web Nationale test BE-Alert vond plaats 03 oktober 2019

  Vandaag vond een nationale test van BE-Alert plaats. Ook Lanaken deed mee. Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie willen we jou graag snel verwittigen. Daarom beschikt onze gemeente over BE-Alert, een systeem dat je op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.

 • Plan-rotonde-Veldwezelt-slider Woningen maken plaats aan rotonde Veldwezelt 27 september 2019

  Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat de rotonde op de kruising van de Bilzerbaan, 2e Carabinierslaan en de Kiezelweg in Veldwezelt vernieuwen. Er komen vrijliggende fietspaden en oversteken om de veiligheid voor de fietsers te verhogen. Een aparte bypass voor het gemotoriseerd verkeer vanuit Lanaken richting Bilzen moet ook de doorstroming verbeteren. Vanaf volgende week worden twee hoekgebouwen afgebroken waarbij er geen verkeershinder zal zijn. In het najaar kunnen de nutsmaatschappijen van start gaan. De heraanleg van de rotonde is gepland voor het voorjaar van 2020. Pas vanaf dan zal er een omleiding van kracht zijn.

 • Tele-Onthaal Limburg Word vrijwilliger bij Tele-Onthaal en bied een uitweg

  Elke dag contacteren meer dan 300 mensen onze telefoon-en chathulpijn vrijwilligers, op zoek naar een uitweg.
  En daarom zijn wij op zoek naar extra luisterende oren.
  Word jij onze volgende vrijwilliger ?
  Dan zorgen wij voor een grondige opleiding en zinvol werk in een gedreven team.
  Meld je aan via www.tele-onthaal.be/word-vrijwilliger

 • sleedoorn Plantenverkoop: streekeigen groen in je tuin 03 oktober 2019

  Natuurpunt Limburg organiseert dit jaar opnieuw een plantenverkoop. Je kan tegen een billijke prijs autochtone en inheemse planten aankopen. Dankzij deze actie zijn er de afgelopen jaren heel wat tuinen ingericht met streekeigen groen. De natuur wordt er beter van!

 • Pleegzorg 2019 16/12 - Infomoment pleegzorg 06 maart 2019

  Op de infoavond krijg je uitleg over pleegzorg van een pleegzorgwerker en vertelt een ervaren pleegouder zijn of haar verhaal. Na het volgen van de informatieavond heb je een juist beeld over pleegzorg. Het wordt dan een stuk duidelijker op welke manier pleegzorg een plaats zou kunnen krijgen in jouw leven.

 • babymassage VOLZET Babymassage - ma 21 oktober 07 oktober 2019

  Lichamelijk contact is erg belangrijk voor je baby. Babymassage is een warme manier om de verbondenheid met je baby ter versterken en zijn ontwikkeling te stimuleren. Bovendien is het een moment van rust en ontspanning. Het kan zelfs helpen om een onrustige baby te kalmeren. We willen je graag enkele makkelijke en eenvoudige technieken aanleren om thuis zelf aan de slag te kunnen gaan. Ideaal start je hiermee wanneer je baby tussen 6 weken en 6 maanden oud is.

 • Tekening-OC-Neerharen-web Denk aan de buren van de ontmoetingscentra 05 september 2019

  Inwoners die in de omgeving van een ontmoetingscentrum wonen hebben in de avonduren regelmatig te kampen met geluidsoverlast. Om de leefbaarheid van de omwonenden en mogelijke gehoorschade tijdens evenementen te verbeteren worden de ontmoetingscentra uitgerust met een geluidsbegrenzer en start er een sensibiliseringscampagne.

 • European Energy Award (EEA) Lanaken is pilootgemeente voor nieuw programma rond klimaatbeleid 05 oktober 2018

  Bond Beter Leefmilieu lanceert in Vlaanderen een Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes gemeenten, waaronder Lanaken, stapten als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen op het eind van de rit, binnen vier jaar, het certificaat van de European Energy Award (EEA) te verkrijgen.

 • Mountainbike Nieuw mountainbikenetwerk Hoge Kempen 23 november 2016

  De provincie Limburg ontwikkelde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de partnergemeenten Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Maaseik het nieuw Mountainbikenetwerk Hoge Kempen met 160 km routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de vele mountainbikers in deze groene omgeving van het Maasland.

 • Textiel ophaling Nieuwe locaties voor de textielcontainers Lanaken 23 november 2016

  In 2016 heeft Limburg.net nieuwe overeenkomsten afgesloten met verschillende textieloperatoren, operatoren met zowel met commerciële als sociale doelstellingen. In de nieuwe overeenkomst werd rekening gehouden met het aantal locaties beperken, 1 textieloperator per gemeente en huis-aan-huis textielinzameling door Kringwinkel Lanaken 4 x per jaar. Volgens deze nieuwe overeenkomst mag enkel de sociale operator Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp textielcontainers plaatsen op het grondgebied van Lanaken. De eerstvolgende huis-aan-huis ophaling door Kringwinkel Lanaken is gepland op 27 december.

 • evenement-organiseren-web Activiteit of evenement in Lanaken organiseren? Meld het aan bij het gemeentebestuur! 23 november 2016

  Wekelijks worden in onze gemeente diverse activiteiten, evenementen, straatfeesten, rommelmarkten, familiefeesten enz. georganiseerd.
  Vaak is er bij de organisatie van zulke activiteit een dienstverlening van het gemeentebestuur vereist. Dat kan gaan van het opstellen van een verkeersreglement tot het leveren van nadars of containers of het ophangen van affiches in de triptieken en nog veel meer…